Annons

Skulle sluta som skådespelare – fick drömrollen

Dagen innan hon fick erbjudandet om huvudrollen i "Världens värsta människa" hade Renate Reinsve bestämt sig för att sluta som skådespelare.
Film • Publicerad 16 november 2021
Renate Reinsve hade precis tänkt ge upp skådespelarkarriären när hon fick erbjudande om att vara med i "Världens värsta människa". Arkivbild.
Renate Reinsve hade precis tänkt ge upp skådespelarkarriären när hon fick erbjudande om att vara med i "Världens värsta människa". Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
På filmfestivalen i Cannes fick Renate Reinsve pris som årets bästa kvinnliga skådespelare för sin rollprestation i "Världens värsta människa". Här tillsammans med regissören Joachim Trier. Arkivbild.
På filmfestivalen i Cannes fick Renate Reinsve pris som årets bästa kvinnliga skådespelare för sin rollprestation i "Världens värsta människa". Här tillsammans med regissören Joachim Trier. Arkivbild.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Men hon tackade ja till rollen – vilket några dagar efter vårt möte i Cannes gav henne festivalens pris till bästa kvinnliga skådespelare. Och redan efter pressvisningen i Cannes hörde många journalister snabbt av sig till filmens pressagent och ville träffa Renate Reinsve.

– Det är fantastiskt. Det visar också att man engagerar sig i filmen, säger hon.

Annons

I Joachim Triers film spelar hon Julie, en 30-åring som inte vet vad hon vill med sitt liv och som på grund av det känner sig som "världens värsta människa". Hon hade en liten roll i Triers film "Oslo 31 augusti", för tio år sedan, och hon och den norske regissören har hållit kontakten sedan dess.

– Det känns som om vi alltid har haft samma problem i privatlivet, och vi har diskuterat detta.

"Allt är halvdant"

Trier skrev rollen direkt för Renate Reinsve, som just när erbjudandet kom hade tröttnat på karriären som skådespelare.

– Det finns inte tillräckligt med tid i norsk tv-industri. Manusen är inte färdiga när inspelningen ska börja, det finns inte tid för repetitioner, allt är halvdant, det är ett nästan omöjligt jobb att göra någonting av det, säger hon.

Samma dag som Renate Reinsve fick erbjudandet, upptäckte hon att hon var gravid ("jag har alltid velat bli mamma"). Men pandemin gjorde att inspelningen sköts upp, hon hann föda sitt barn och hon och Joachim Trier kunde diskutera rollfiguren Julie fram och tillbaka.

"Är sexuellt aggressiv"

– Han skrev henne och sedan gav han henne till mig. Hon letar efter sin identitet. Hon är sexuellt aggressiv, hon är frisinnad på ett sätt som jag inte har sett förut. Och jag tycker om det. Jag är själv väldigt spontan, jag känner mig nära henne.

Efter succén i Cannes och beskedet om att "Världens värsta människa" tagits ut som Norges Oscarskandidat har hon inte längre några planer på att sluta med skådespeleri. Men varför funderade hon över att i stället bli snickare?

– Jag tycker det är skönt att kunna göra någonting fysiskt. För några år sedan köpte jag ett väldigt gammalt hus i Oslo och jag har jobbat med att renovera det.

Fakta: Renate Reinsve

Ålder: 33 år.

Familj: pojkvän, ett barn.

Bor: Oslo.

Yrke: skådespelare.

Tidigare roller: "Oslo 31 augusti", "Villmark 2", "Welcome to Norway".

Aktuell: "Världens värsta människa" som har svensk biopremiär den 19 november.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons