Annons

Skräcken från Herrljunga – Herrljungabon skriver hemskheter i novellform

Skräcken kommer från Herrljunga. Åtminstone på det viset att Rikard Slapak bor där. Han har debuterat med en samling noveller på just temat skräck.
Bokrecension • Publicerad 3 september 2022
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Lokal författare

Nattskräck

Författare: Rikard Slapak

Illustratör: Ambra Bolin Rojek

Förlag: Swedish Zombie

Egentligen borde en varning utfärdas för Rikard Slapaks (f.1980) debutbok. Han skriver nämligen skräcknoveller. Och det är svårt att avgöra vilken av de tio novellerna i ”Nattskräck” som överträffar de andra. De plågor som det varierade persongalleriet utsätts för är ganska jämt fördelade.

Hoten kommer regelmässigt från monstruösa företeelser som härrör från mardrömmen, det vill säga det övernaturliga. Med viss ansträngning går det att härleda individernas existentiella prövningar från psykologiska villkor, från sociala omständigheter.

Annons

En kvinna känner till exempel frustration inför sin rullstolsburne make. En annan gör en sjuk revolt mot moderskapets krav, medan en tredje hämnas å det grövsta på sin mans försumlighet som far.

Det är inte alla gånger som grymheterna bestraffas via en metafysisk rättviseprincip, eller så. Därmed inte sagt att att författaren betraktar förövarnas agerande som legitimt. Men någon seriös vinkel, baserad på filosofiska och ideologiska övertygelser, är det svårt att spåra.

Författaren syftar till att sprida skräck, i underhållningssyfte. Om det lyckas? Det beror förstås på vem som läser.

Låt oss ändå vara överens om att Rikard Slapak äger ett rikt och eggande fantasiliv. Dessutom förmår han att formulera sig med tilltalande enkelhet. Hans noveller är väl komponerande och visar prov på gediget yrkeskunnande.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons