Annons

Skolarbetet: En muralmålning i Bosnien

Georgije Dukanovic som är elev på Viskastrandsgymnasiet har gjort ett annorlunda skolarbete: en flera hundra kvadratmeter stor muralmålning på en byggnad – i Bosnien.
Graffiti • Publicerad 14 januari 2019
Georgije Dukanovic under arbetet på väggen i Kozarska Dubica.
Georgije Dukanovic under arbetet på väggen i Kozarska Dubica.Foto: Privat

Georgije Dukanovic läser grafisk teknik och design på industritekniska programmet på Viskastrandsgymnasiet och tar studenten i vår. Det projektarbete som han har gjort i skolan har väckt uppmärksamhet – i hans gamla hemstad i Bosnien.

Kozarska Dubica är en liten stad med drygt 11 000 invånare och ligger precis vid gränsen mot Kroatien. En ganska grå och trist stad, enligt Georgije Dukanovic, som i början av 2015 flyttade därifrån till Borås. Så han bestämde sig för att ge staden en rejäl färgklick – och det var festivalen No Limit i Borås som inspirerade honom.

Annons

– Jag älskar att rita och måla. När jag kom till Borås såg jag stora målningar på väggarna och tyckte att det var häftigt. Det var i samband med No Limit 2015 . Sådant finns nästan inte alls i Bosnien och när jag skulle göra ett projektarbete i skolan tänkte jag: varför måla något litet när man kan måla något riktigt stort? Så jag frågade farsan om han kunde fixa en vägg åt mig i hemstaden.

Det kunde han. Men när Georgije Dukanovic kom dit blev han rejält överraskad:

– Jag visste att det var en stor vägg, men den visade sig vara ännu större än jag hade trott.

Väggen tillhör en av kommunens slitna byggnader och var 340 kvadratmeter stor, med massor av (ovälkomna) fönster. Men han lyckades ändå, med hjälp av färg och byggställningar som han hade blivit sponsrad med. Och trots att väggen dessutom fortfarande var full av kulhål från Balkankrigen på 1990-talet.

Den färdiga målningen.
Den färdiga målningen.Foto: Privat

Hela höstlovet plus ett par extra dagar tog det honom att göra färdigt muralmålningen.

– Då jobbade jag tio-tolv timmar per dag, och jag tog även lite hjälp av mina gamla kompisar. Jag hade skisserat upp hela motivet på väggen och numrerat de olika fälten så att alla förstod vilken färg som de skulle använda.

Motivet då? Två utsträckta händer och ordet ”Love” (kärlek) skrivet bakvänt och upp och ned. Med massor av starka färger.

Hur reagerade folk när de såg resultatet?

– Folk gillar att det händer något nytt i staden. Jag tror att de tycker om det.

Det bör kanske tilläggas att Georgije Dukanovic inte är en total novis när det gäller gatukonst. När han var yngre ägnade han sig åt graffiti i Bosnien. Tillsammans med kompisar målade de på väggar hemma och målade sedan över det med vit färg, som de sedan kunde göra ny graffiti på.

Georgije Dukanovic
Georgije DukanovicFoto: Niclas Sennerteg
Annons

Under No Limit år 2017 var han dessutom medhjälpare åt en av de inbjudna konstnärerna, James M. Rizzi (känd som JM Rizzi) från USA som målade den stora muralmålningen på Borås Wäfveris gamla byggnad vid Viskan.

– Det var den första stora muralmålningen jag var med om. Han lärde mig många knep och tricks och vi har fortfarande kontakt med varandra.

Snart ska han även göra en muralmålning i anslutning till Viskastrandsskolans nyrenoverade bibliotek. Men vad det blir för motiv är ännu så länge hemligt.

I framtiden hoppas han få jobba på ett tryckeri eller en reklambyrå eller något liknande inom grafisk design. Men han vill också hålla på med graffiti och annan gatukonst, både i Sverige och Bosnien.

Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons