Annons

Skarsgård lever pojkdrömmen i "Cursed"

I den nya Netflix-satsningen "Cursed" får legenden om kung Artur nytt liv. Gustaf Skarsgård spelar trollkarlen Merlin.
Tv • Publicerad 14 juli 2020
Gustaf Skarsgård spelar trollkarlen Merlin i den nya fantasyserien "Cursed". Pressbild.
Gustaf Skarsgård spelar trollkarlen Merlin i den nya fantasyserien "Cursed". Pressbild.Foto: Netflix
Huvudrollen i "Cursed" spelas av australiska Katherine Langford. "Hon är superbegåvad och redan på provfilmningen kände vi att vi hade en bra kemi", säger Gustaf Skarsgård. Pressbild.
Huvudrollen i "Cursed" spelas av australiska Katherine Langford. "Hon är superbegåvad och redan på provfilmningen kände vi att vi hade en bra kemi", säger Gustaf Skarsgård. Pressbild.Foto: Netflix
"Merlin är så otroligt verbal och intelligent, och det är någon form av gammal engelska han talar. Det var en rolig utmaning att få jobba så mycket med det engelska språket", säger Gustaf Skarsgård. Pressbild.
"Merlin är så otroligt verbal och intelligent, och det är någon form av gammal engelska han talar. Det var en rolig utmaning att få jobba så mycket med det engelska språket", säger Gustaf Skarsgård. Pressbild.Foto: Netflix
Gustaf Skarsgårds nästa roll är som Karl Oskar i nyfilmatiseringen av klassikern "Utvandrarna". Nu är han aktuell i fantasyserien "Cursed" som släpps den 17 juli. Arkivbild.
Gustaf Skarsgårds nästa roll är som Karl Oskar i nyfilmatiseringen av klassikern "Utvandrarna". Nu är han aktuell i fantasyserien "Cursed" som släpps den 17 juli. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Legenden om kung Artur som tillsammans med riddaren Lancelot och trollkarlen Merlin försvarar Storbritannien mot den germanska folkstammen saxarna har berättats otaliga gånger. Nu ger Netflix den nytt liv i form av en tv-serie där Katherine Langford, mest känd från Netflix-succén "13 reasons why", spelar huvudrollen Nimue.

Trollkarlen Merlin gestaltas av Gustaf Skarsgård, men han är inte orolig för att "Cursed" ska ses som en i raden av alla berättelser om kung Artur.

Annons

– Den är redan gjord på så många olika sätt vilket gör att det nästan lämnar ett öppet spelfält. Jag litar på att vår berättelse är så pass unik. Den lånar myten och karaktärerna men det är en helt egen tolkning, säger han.

Sorglig figur

Handlingen berättas här ur den unga kvinnan Nimues perspektiv. Efter sin mammas död får hon i uppdrag att leta reda på Merlin för att överlämna det magiska svärdet till honom, och vid sin sida har hon legosoldaten Artur (Devon Terrell).

Gustaf Skarsgårds Merlin är en sorglig figur, i alla fall till en början. Han är försupen och har tappat såväl sina magiska krafter som livsgnistan. Skarsgårds tolkning av trollkarlen är mångfacetterad och bitvis teatral.

– Merlin är ju "larger than life". Han rymmer många arketyper, där finns "trickstern", fadern, älskaren, antihjälten och hjälten. Det har varit roligt att ibland ta ut svängarna för att sedan landa i scener där han är mer subtil.

Våren har varit ovanligt lugn för Gustaf Skarsgård i och med en inställd filminspelning på grund av covid-19. Nu är han hemma i Stockholm och i september börjar inspelningen av nästa projekt, en nyfilmatisering av Vilhelm Mobergs "Utvandrarna". Skarsgård spelar den manliga huvudrollen Karl Oskar, vilket för honom är lite av ett drömprojekt.

Gammal lajvare

I "Cursed" fick Gustaf Skarsgård leva ut en annan dröm – pojkdrömmen.

– Jag kände att jag förberett mig för rollen som Merlin under hela mitt liv. När de andra barnen spelade fotboll så tog jag ridlektioner och höll på med fäktning. Jag var fast besluten om att jag skulle bli någots slags Robin Hood när jag blev stor. Och efter fem år som Floki i "Vikings" vet jag hur man rider en häst och svingar ett svärd.

Entusiasmen i Gustafs Skarsgårds röst hörs tydligt över telefon när han berättar om inspelningen av "Cursed", som pågick under nio månader i Storbritannien.

– Jag är ju själv gammal lajvare så för mig är det verkligen en pojkdröm att få spela trollkarl, rida häst och hänga i slott och borgar. Det har varit kul att få vara i en fantasyvärld. Jag har alltid tyckt mycket om den genren.

TT: Hur kommer det sig?

Annons

– Jag är uppvuxen i innerstaden, frånkopplad från naturen. Jag tror att jag som liten hade en längtan efter naturen som jag inte riktigt förstod. När jag första gången läste "Sagan om ringen" blev jag helt förtrollad av den världen, det universumet. När jag sen började lajva när jag var sådär 12 år så var en del skogen och naturen, men också en längtan efter ett större syfte, en roll att spela i universum – något magiskt.

Fakta: Gustaf Skarsgård

Född: 1980 i Stockholm.

Familj: son till Stellan och My Skarsgård, har sju syskon – däribland skådespelarna Alexander Skarsgård och Bill Skarsgård.

Aktuell: som trollkarlen Merlin i Netflix-serien "Cursed".

Bakgrund: examen från Teaterhögskolan 2003. Långfilmsdebuterade i "Täcknamn Coq rogue" 1989.

Tv-serier i urval: "Vikings", "Westworld", "Bibliotekstjuven", "Ettor och nollor".

Film i urval: Guldbaggenominerad för sin roll i "438 dagar". Medverkar i "Happy end", Kon-Tiki, "Arn – tempelriddaren". Regissör och manusförfattare till "Människor helt utan betydelse".

Teater i urval: "Hamlet" och "Den allvarsamma leken" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och bland annat "Köpmannen i Venedig", "Lulu" och "Lika för lika" på Dramaten.

Fakta: Gustaf Skarsgård

I rollerna: Katherine Langford, Devon Terrell, Daniel Sharman med flera.

Hår, smink och mask har gjorts av svenska Erika Öqvist.

Handling: En återberättelse om legenden om kung Artur, men berättad ur den unga kvinnan Nimues perspektiv. Baserad på den bästsäljande boken vid samma namn av Tom Wheeler och Frank Miller.

Premiär den 17 juli.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons