Annons

Skådespelaren Peder Falk död

Skådespelaren Peder Falk har avlidit, 76 år gammal, uppger Kulturhuset Stadsteatern för Svenska Dagbladet.
Förutom sitt arbete på teaterscenen blev han även ett välkänt ansikte i flera tv-produktioner och på film.
Kultur • Publicerad 24 maj 2024
Peder Falk blev 76 år. Arkivbild.
Peder Falk blev 76 år. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Peder Falk debuterade på Stockholms stadsteater 1973 och medverkade i uppsättningar på teatern i över 40 år. Den senaste rollen var i improvisationsshowen "Pia impro de luxe" 2014 mot bland annat Pia Johansson, Lennart R Svensson och Helge Skoog.

Tillsammans med just den trion var Peder Falk med och startade "Soppteatern" på Stockholms stadsteater, 1989 – och skapade ett improvisationsfenomen som blev till en institution på teatern.

Annons

Peder Falk gjorde även flera uppmärksammade roller på film och tv.

I långfilmen "Svart gryning" från 1987 spelade Peder Falk argentinsk kapten och tortyrexpert i skildringen av Dagmar Hagelins försvinnande. Han gestaltade kabinettssekreteraren i filmatiseringen av Jan Guillous Hamilton i "Fiendens fiende" och sjungande charmör i tv-serien "Clark Kent" om ett åldrande rockband.

En lite mer udda insats var som Carl Bildt-imitatör i SVT:s debattprogram "Speciellt".

Peder Falk spelade även den ondskefulla adlige advokaten Carl Gripenhielm i TV4-såpan "Nya tider" 1999, mot en ung Rebecca Ferguson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons