Annons

"Simpsons" om kinesiska läger saknas i Hongkong

Ett avsnitt av "Simpsons" som nämner arbetsläger i Kina saknas på Disney+ i Hongkong. Myndigheterna i Kina har skärpt censuren av film och tv i staden, som tidigare hade stor konstnärlig och kulturell frihet.
Nöje • Publicerad 7 februari 2023
Ett "Simpsons"-avsnitt som kan uppfattas som kritiskt till Kina har tagits bort från Disney+ i Hongkong. Pressbild.
Ett "Simpsons"-avsnitt som kan uppfattas som kritiskt till Kina har tagits bort från Disney+ i Hongkong. Pressbild.Foto: Fox/AP

Det handlar om avsnitt två av den 34:e säsongen av den klassiska animerade amerikanska tv-serien om familjen Simpson i staden Springfield. Avsnittet innehåller repliken "Se det vackra Kina. Bitcoingruvor, arbetsläger och barn som sätter ihop smarta telefoner och kärlek".

Avsnittet lades ut på strömningstjänsten i oktober, men går inte att komma åt i Hongkong, uppger nyhetsbyrån AFP.

Annons

Det är andra gången på tre år som Hongkongversionen av strömningstjänsten tagit bort ett avsnitt med satir riktad mot Kina.

Förra gången det inträffade innehöll det aktuella avsnittet en scen från Himmelska fridens torg i Peking där en skylt hade budskapet: "På den här platsen inträffade ingenting 1989", som syftar på den kinesiska regimens mörkläggning av massakern av demokratirörelsen på torget 1989.

Vare sig styret i Hongkong eller Disney+ har velat kommentera det inträffade.

Kina har på senare år successivt stärkt greppet om staden, som tillhörde Storbritannien till 1997. Sedan 2021 finns det en omfattande censurlag som gör det straffbart sända film och tv som enligt regimens definition kan uppmuntra till omstörtande verksamhet, separatism och terrorism samt konspiration med främmande makt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons