Annons

Shima Niavarani om flykten och räddningen

Shima Niavarani tvekade inför att delta i "Stjärnorna på slottet", men tackade ja för att bidra med nya perspektiv.
I SVT-programmet berättar hon om den traumatiska flykten och om den röda tråden i sitt liv.
Tv • Publicerad 15 januari 2021
Det är dags för Shima Niavaranis dag i "Stjärnorna på slottet". Arkivbild.
Det är dags för Shima Niavaranis dag i "Stjärnorna på slottet". Arkivbild.Foto: Oskar Sandström
Kjell Wilhelmsen, Ernst Billgren, Shima Niavarani, Ola Rapace och Charlotte Perrelli är årets deltagare i "Stjärnorna på slottet". Pressbild.
Kjell Wilhelmsen, Ernst Billgren, Shima Niavarani, Ola Rapace och Charlotte Perrelli är årets deltagare i "Stjärnorna på slottet". Pressbild.Foto: Niklas Kristensson/SVT

När Shima Niavarani bjuder de andra "Stjärnorna på slottet"-deltagarna på frukost är temat "Alice i Underlandet". Den röda tråden genom hennes dag är berättandets kraft – något som skådespelaren själv upplever har räddat henne genom livet. Men Lewis Carrolls klassiska barnboksberättelse symboliserar även ett av Niavaranis tidiga år i livet.

– Jag levde under jord ett år med min pappa när jag var barn, då använde jag "Alice i Underlandet" som en metafor. Det kan vara en tung och tragisk upplevelse att återberätta, men man kan också skifta perspektiv och se det som att jag berättar ett slags erfarenhet som ofta inte blir berättad, säger Shima Niavarani.

Flydde till Sverige

Annons

Hon föddes i Teheran 1985, mitt under Iran-Irak-kriget. Familjen flydde och hamnade slutligen i Upplands Väsby.

– Jag har rört mig på många olika kontinenter och kanske upplevt mina största tragedier väldigt tidigt i livet. Jag ville berätta om det från mitt håll. Det finns så många idéer och föreställningar om vem man är om man inte föds här. Eller vem man är om man växer upp utanför innerstan, eller vad klass är för någonting, säger hon.

Under gruppaktiviteten får Kjell Wilhelmsen, Ernst Billgren, Ola Rapace och Charlotte Perrelli djupdyka i ballroomscenen, en subkultur som uppstod i USA där utsatta hbtq-personer skapade egna scener med modevisningar och dragshow-tävlingar.

– Voguing-kulturen representerar så mycket känslan jag vill ge under dagen. De som levde i den var fattiga och utblottade och ofta övergivna på grund av sin sexuella läggning, klass och identitet. Men de skapade ballroomkulturen och ägde den. De var queens, säger hon.

Håller tillbaka

Samtidigt som Shima Niavarani berättar om traumatiska händelser från sitt liv, vill hon inte "gegga" för mycket i det privata.

– Mitt bagage är som att ha ett kapital att hämta ur när man sedan gör det man ska göra, nämligen uppträda eller skriva. Jag använder det hellre till det. Det hade förstås varit lättare att berätta om hjärtesorg eller liknande, men vad händer då med berättelserna som ingen någonsin får höra? säger Shima Niavarani.

Avsnittet med Shima Niavaranis dag sänds den 16 januari i SVT.

Fakta: Shima Niavarani

Shima Niavarani är född 1985 i Teheran, Iran men är uppvuxen i Upplands Väsby.

Hon arbetar som skådespelare, dramatiker, regissör och sångerska, och har synts i flera tv-, film- och teaterproduktioner.

Nu är hon aktuell i "Stjärnorna på slottet" och under våren leder hon en av deltävlingarna i Melodifestivalen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons