Annons

Schaffer blickar framåt

Han står på fem ben. Och spelar på sex strängar. I går var Janne Schaffer i Fristad.
Kultur • Publicerad 15 april 2009
Janne Schaffer har varit med länge, och njuter av musiken. Och av utmaningar, som till exempel att spela i kyrkor. I går var han dock på plats på Fristad folkhögskolas kulturkväll och höll ett föredrag om musiken och livet.
Janne Schaffer har varit med länge, och njuter av musiken. Och av utmaningar, som till exempel att spela i kyrkor. I går var han dock på plats på Fristad folkhögskolas kulturkväll och höll ett föredrag om musiken och livet.Foto: Krister Persson

Han ser ungefär likadan ut. Har varit med så länge man kan minnas (beror lite på hur gammal man är). Men gitarristen Janne Schaffer blickar gärna framåt.

– Jag ska spela med en organist i kyrkorna, jag är mitt uppe i en turné med bröderna Gärdestads musik. Allt utsålt. Och jag och Lasse Åberg skriver på musikalen Banankontakt, jag ska spela på jazzfestivalen i Sandviken, bluesfestivalen i Norrtälje. Sen är det?

Annons

Han tar en tugga av knäcke-brödet, dricker lite av sin ?äppeljuice.

Mycket att göra. Ditt namn klingar. Räcker det att du ringer och säger: tjena, Janne Schaffer här, så får du jobb?

– Nja, jag blir oftast uppringd. Och det dyker upp Abba-historier hela tiden.

Vi sitter i den tomma matsalen på Fristad Folkhögskola. Om ett par timmar ska han hålla ett fullsatt seminarium om sig själv, musiken, gitarren.

Han har varit yrkesmusiker sedan 1970. Men just året 1971 är lite speciellt. Det var där det hela började. Bob Marley -71, Abba -71, Gärdestad -71, Cornelis-71.

– Men jag har aldrig turnerat med Abba, däremot spelat på 47 låtar av 110.

Han räknar upp de fem benen han står på, rent musikaliskt: Abba, Gärdestad, Björn J:son Lind, sitt eget material och Electric Banana Band.

Var ligger din utmaning idag? Du kan väl alla ackord redan?

– Man blir aldrig fullärd. Och det är spännande att spela med andra artister. Abba var kul, men där blev det mer att jag gick in och drog några solon eller riff. Men med Gärdestad kan man verkligen gå in och tolka.

Om man pratar om dig så hamnar man alltid på Gärdestad?

Annons

– Ja, eller på Electric Banana band, eller Abba, eller om min tunga.

Om man ska prata om dig då?

– Jag är allätare när det gäller musik, tycker det är kul att lyssna på ny musik. Jag var och lyssnade på Moneybrother i går. Och när jag gör seminarier så spelar jag instrumentallåtar som jag skrivit. En hyllning till min mamma Claire, till exempel.

Ska man hitta hitlåtar så blir det bland annat Olyckan och Banankontakt. Han har skrivit alla Electric Banana Bands låtar tillsammans med Lasse Åberg. Men också Brusa högre lilla å och Norrland.

Sedan har han varit med på många låtar som blivit hitlåtar. Han har haft eget skivbolag sedan 1984, gett ut 14 egna skivor på bolaget.

Han har varit med länge. Och fyller 64 i september.

Vad känner du inför din ålder?

– Jag tänker inte så mycket på det. Jag jobbar mycket, spelar mycket. Men jag tänker mer på vad jag äter.

Det är en engagerad man som sitter och knaprar knäcke. Han äter bara ekologiskt.

– Jag är väldigt noga med vad jag stoppar i mig. Jag tar bort en del fetter, tar bort socker?

Annons

Hur går det? Turnéliv, mat på mackarna??

– Jag äter inte på mackarna. Jag försöker äta på golfbanorna, faktiskt. Där finns det bättre mat. Men det behöver inte vara lyxmat, det ska vara färskt lagat. Jag är mån om min hälsa.

Om du tänker tillbaka, då var det väl mer sena nätter, socker och sprit?

– Sena nätter har det varit, men inte så mycket sprit. Och inte droger heller. Det har aldrig intresserat mig. Däremot, goda viner är jag väldigt svag för.

Han tar en slurk äppeljuice. Reser sig.

Du märkte kanske att vi aldrig pratade om din tunga

– Skönt, säger han och ler. Skönt.

Janne Schaffer

Ålder: Född 1945

Bor: I Stockholm

Favoritackord: Gmajadd9

Musik i lurarna: Jeff Beck och Moneybrother

Mat på bordet: Gärna fisk

Dryck i glaset: Fina viner (Amarone)

Tre favoritgitarri s ter: Rune Gustafsson, Jimi Hendrix och Jeff Beck

Krister Persson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons