Annons

Santigolds nya album är frustrerande spretigt

“Spirituals” visar en helt ny sida av artisten Santigold. Musiken är mörkare och mer alternativ än någonsin tidigare. Intresseväckande till en början, men i slutet av lyssningen har albumet inte frambringat några andra känslor än irritation och frustration.
Skivrecension • Publicerad 7 september 2022
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Sångerskan Santigold släpper sitt första studioalbum på sju år.
Sångerskan Santigold släpper sitt första studioalbum på sju år.Foto: Pressbild
Alternativ/elektronisk pop

Santigold

Album: Spirituals

Skivbolag: Little Jerk/Playground

Amerikanska musikern och låtskrivaren Santi White, som går under artistnamnet Santigold, har haft en lång karriär inom musikbranschen innan hon själv slog igenom som soloartist. Under sin karriär har hon samarbetat med flera stora artister som Jay-z, Beastie boys och Kanye West.

Hennes första album “Santogold” som släpptes 2008 bestod av renodlad pop med en bubblig och lättsam ton. De två efterföljande blev mer genreöverskridande, med inslag av bland annat dancehall och reggae. De behöll den övergripande lättsmälta poppen i grunden. Detta blir en stor kontrast till den tyngre, mörkare och mer elektroniska sidan hon nu visar i “Spirituals”.

Foto: Pressbild
Annons

Albumet börjar med den härliga låten “My horror”, innan skivan ordentligt djupdyker ner i det mörka. Musiken är minst sagt genreöverskridande, och låtarna har inslag av allt från punk, hiphop, folk och soul. Varje ny låt överraskar lyssnaren med ett nytt sound och nya influenser, vilket till en början är väldigt intresseväckande.

Santigold har en unik, gäll röst som stundvis påminner om en annan unik amerikansk sångerska, FKA Twigs. Santigold arbetar dessutom med många olika effekter, ekon och röstförvrängningar. Det kaosartade ljudlandskapet påminner stundvis om musikern Grimes.

Men ju fler låtar som spelas, och ju fler element som blandas in i röran, desto mer känns musiken varken särskilt behaglig eller intressant att lyssna på. Det är helt enkelt för ojämnt. Vid sina bästa stunder är musiken rätt häftig, som i “Nothing”. I de sämsta stunderna känns allt bara osammanhängande och krystat, som i “Shake”.

Sammantaget ballar albumet ur efter de första, betydligt bättre, låtarna. Under lyssningens gång väntar jag på att musiken ska frambringa några känslor, men i slutändan är jag bara irriterad och frustrerad. Den konstanta variationen och hoppen mellan genrer gör “Spirituals” alldeles för spretig.

Tuva LejonklouSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons