Annons

Sångaren Hans-Erik Dyvik Husby död

Sångaren och skådespelaren Hans-Erik Dyvik Husby – mer känd under artistnamnet Hank von Helvete – är död, rapporterar norska medier.
Han blev 49 år gammal.
Musik/Film • Publicerad 19 november 2021
Hans-Erik Dyvik Husby, känd under artistnamnet Hank von Helvete, är död. Arkivbild.
Hans-Erik Dyvik Husby, känd under artistnamnet Hank von Helvete, är död. Arkivbild.Foto: Trond Reidar Teigen/NTB/TT

Familjemedlemmar bekräftar dödsfallet för Tvedestrandsposten. Hans-Erik Dyvik Husby efterlämnar dottern Else Victoria som han har tillsammans med exhustrun Gro Skaustein.

Dyvik Husby blev känd som sångare i rockbandet Turbonegro. Med låtar som "Are you ready (for some darkness)", "City of satan" och "I got erection" har bandet många fans runt om i världen, långt bortom Norges gränser, men inte minst i Tyskland och Sverige.

Spelade Cornelis

Annons

För den svenska publiken är han även bekant för sin gestaltning av vissångaren Cornelis Vreeswijk i regissörens Amir Chamdins film "Cornelis" från 2010.

I samband med filmen spelade han in en skiva med musik av Cornelis Vreeswijk, "I ljuset av Cornelis". Han åkte på turné i Sverige med Cornelis son Jack Vreeswijk.

Den mångsidige Dyvik Husby har även synts i norsk tv, bland annat som domare i "Idol" 2011, skriver Nettavisen. Han har medverkat i den norska melodifestivalen 2013 och 2019, och spelat Jesus i "Jesus christ superstar" på norska scener.

2018 kom soloalbumet "Egomania" och sommaren 2020 hans sista album "Dead". På senare år gick han under artistnamnet "Hank von Hell".

Dyvik Husby finns i rollistan till den kommande Netflix-serien "Clark", där Bill Skarsgård spelar den svenske brottslingen Clark Olofsson.

"En smärtängel"

Hans-Erik Dyvik Husby berättade 2012 i sin självbiografi "Hank" om sin mångåriga kamp mot alkoholen och drogerna. Där skildrade han missbruket som en flykt och något han inte kunde få kontroll över, skriver Nettavisen.

När han uppträdde på ett arrangemang med organisationen Hjertefred den 7 november i år ville han sätta fokus på mäns psykiska ohälsa.

Där berättade han om hur det var att förlora sin mor i ung ålder, nära vänners bortgång och att han själv varit nära döden.

"Han beskriver sig själv som en smärtängel med svart bälte i sorg. Vi beskriver han som en varm, klok och god medmänniska", skrev Hjertefred på Instagram efteråt.

"Som vem som helst"

Modern dog i cancer när han var sex år gammal. I en intervju med VG 2011 berättade han om hur han ser på sig själv.

Annons

– Vi är alla människor. Folk känner mig först och främst som rockstjärna, skådespelare, artist och en person med starka åsikter. Ibland är jag tuff, ibland är jag liten. Det är bra att även få visa det. Jag är som vem som helst.

Rättad: I en tidigare version stavades Hans-Erik Dyvik Husbys namn fel.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons