Annons

Salma Hayek: "Har alltid velat spela superhjälte"

När Salma Hayek blev tillfrågad om hon ville ha en roll i Chloe Zaos ”Eternals” trodde hon först att hon skulle spela någons mamma.
Film • Publicerad 1 november 2021
Salma Hayek spelar superhjälte i "Eternals".Foto: Vianney Le Caer

I ett zoomsamtal med TT berättar skådespelerskan Salma Hayek att hon alltid drömt om att vara med i en film som Marvelpoduktionen "Eternals".

– Jag har alltid velat vara med i en superhjältefilm, men jag är glad att det dröjde tills nu när jag är 55. Hade jag gjort en sådan film tidigare, skulle jag inte ha ha kunnat vara med i den här – och då hade jag inte fått jobba med dessa fantastiska människor, säger hon och tillägger:

Annons

– Min dotter, som är en tuff kritiker, tycker det här är den bästa superhjältefilm som har gjorts. Om du väntar tillräckligt länge, så dyker rollen du vill ha upp. Det var samma sak med min man – där väntade jag också tills rätt person dök upp.

”Älskar karaktären ”

Eternals är en grupp utomjordingar som i hemlighet har levt på jorden i tusentals år och i skymundan har hjälpt till med utvecklingen här. Nu måste de plötsligt återförenas för att bekämpa Deviants, människans äldsta fiende.

I filmens rollista återfinns bland andra Angelina Jolie, Gemma Chan, Kit Harrington, Richard Madden – och Salma Hayek. I den tecknade serien, som är filmens förlaga, är hennes karaktär Ajak en man – och att karaktären i filmen istället spelas av en kvinna kan leda till upprörda känslor, enligt Hayek.

– Jag vet att det finns inbitna Marvel-fans som kanske protesterar mot detta, och som blir besvikna över mina kurvor. Men det får de ta. Jag älskar den här karaktären och Chloe sa till mig att hon ville ha mig för de kvaliteter hon såg i mig. Att jag är en stark kvinna, som också utstrålar värme – det var det hon ville ha, säger hon och tillägger:

– Jag är 55 år gammal och har både mexikanska och arabiska rötter. Det är inte lätt att vara det i USA. Men Chloe såg mina personliga kvaliteter.

Bra stämning under inspelningen

Inspelningen av "Eternals" omgärdades – precis som av alla Marvelfilmer – av stor sekretess, och Salma Hayek säger att det gjorde henne skräckslagen i början.

– Det var så mycket regler, och jag är inte bra på att behålla hemligheter. Jag hade trott att det skulle vara som en stor maskin som drog igång, men det var det inte. Vi blev som en stor familj och jag kände mig hörd och uppskattad. Nu är jag stolt över att vara en Marvel-kvinna.

Enligt Salma Hayek umgicks också hela teamet såväl under inspelningen som på kvällarna.

– Så brukade det vara förr, men inte alltid numera. Det finns inget kamratskap längre. Men vi tvingade alla att släppa sina telefoner och umgås i stället, säger hon.

"Chloe vet vad hon vill"

Vid 2021-års Oscarsgala vann Chloe Zhao två Oscarsstatyetter – för bästa regi respektive för bästa film – för ”Nomadland”. På frågan om det märktes att det var en kvinna som regisserade ”Eternals” blir Salma Hayek extra entusiastisk.

Annons

– Absolut. Det märktes i allt. Kamerarörelserna, ljussättningen, kostymdesignen och stämningen. Chloe är en modig och stark kvinna som vet vad hon vill, säger hon.

Fakta: Salma Hayek

Namn: Salma Hayek.

Ålder: 54.

Bor: London.

Familj: Maken Francois-Henri Pinault, dottern Valentina.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare filmer i urval: "Desperado", "From dusk till dawn", "Frida", "Savages", "The hitman's bodyguard", "The hummingbird project".

Aktuell med: Marvelfilmen ”Eternals”.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons