Annons

Sagor blir färgstark verklighet

Ett fantastiskt äventyr som baseras på folkliga berättelser från Tornedalen. Fakta mixas med fantasi och blir fängslande litteratur.
Bokrecension • Publicerad 7 maj 2022
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Lowe Aspwiken, "Akamella"
Lowe Aspwiken, "Akamella"
Fantasy

Akamella – andarnas rike

Författare: Lowe Aspviken

Illustrationer: Peter Bergting

Förlag: Alfabeta

En älskad storebror dödförklaras. Men hans kropp återfinns aldrig. Därför reser systern från mor och småsyskon i Stockholm, till Tornedalen för att undersöka saken närmare.

Gustav blir Gustava - förklädd får hon arbete som springpojke på ett tåg. På det viset följer hon i broderns spår, för han förolyckades under en liknande resa, som eldare. Pappan jobbar också på järnvägen.

Annons

Resande tar mycket plats i Lowe Aspvikens (f 1983) kapitelbok ”Akamella - andarnas rike”, ofta på ett spännande vis. Än mer dramatisk är den inre färd som den modiga och målmedvetna flickan gör, i syfte att rädda sin bror.

Den regionalt förankrade mytologin används som stoff. Vad som i romanens inledning framstår som fascinerande och färgstarka sagor, blir i den senare delen till övernaturliga realiteter.

Lowe Aspviken arbetar som skolbibliotekarie, åtminstone gjorde han det när han debuterade med ”Den hemliga resan” (2019). Sannolikt har det jobbet rustat honom för den gedigna research som han texter vilar på.

Utöver faktalitteratur verkar också muntliga källor ha spelat en roll, då författaren tagit hjälp av sin far och farbror för att detaljerna om livet i Tornedalen ska bli autentiska och korrekta.

Säkert bidrar detta till att ”Akamella - andarnas rike” blivit ett såpass helgjutet verk. Stabilt formad prosa förstärker det intrycket.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons