Annons

Oliver Twist blir nästa musikal på Göteborgsoperan

Nästa säsong på Göteborgsoperan präglas av höstens stora musikalsatsning ”Oliver!” och den andra delen av Nibelungens ring, ”Valkyrian”. Dessutom blir det världspremiär för tre nya dansföreställningar.
Göteborgsoperan • Publicerad 1 april 2019
Dansverket ”Beyond” får världspremiär på Göteborgsoperan nästa vår.
Dansverket ”Beyond” får världspremiär på Göteborgsoperan nästa vår.Foto: Lennart Sjoberg

Först ut under hösten Mozartoperan ”Figaros bröllop”, följt av årets stora musikal ”Oliver!”, som görs i ny version av koreografen och dansaren Fredrik Benke Rydman, känd från till exempel danskompaniet Bounce. Musikalen bygger på Charles Dickens roman ”Oliver Twist”, och får premiär den 14 september.

Förra våren presenterade Göteborgsoperan sin fyraåriga satsning på Wagners kända operaverk ”Nibelungens ring”. Varje år med final 2021 ska en del ur tetralogin sättas upp, och den 1 december är det dags för det andra verket ”Valkyrian”. Dramat i tre akter kommer precis som förra årets ”Rhenguldet” ha miljöfrågan som genomgående tema.

Annons

”Virus/Love”, ”Beyond” och 3D international” heter de tre dansföreställningarna som får Sverige- och världspremiär på Göteborgsoperan under hösten 2019 och våren 2020. ”Virus”, som visas 11 oktober tillsammans med verket ”Love”, är det tredje samarbetet mellan koreografen Ohad Naharin och Göteborgsoperans danskompani i verket ”Naharin’s virus”. Göteborgsoperans Danskompani är det första, förutom Naharins eget, som får sätta upp verket. I ”Beyond” kombineras stilar som hiphop, popping och kampsport med nutida dans, fysisk teater och akrobatik. Verket, som får premiär den 6 mars nästa år, är det första som duon Wang/Ramirez och Yoann Bourgeois skapar för en ensemble i Göteborgsoperans danskompanis storlek.

3D international – internationellt danssamarbete.
3D international – internationellt danssamarbete.Foto: Lennart Sjöberg

”3D international”, som får premiär den 4 april nästa år, är ett samarbete mellan tre europeiska danskompanier, där en utvlad dansare från varje kompani får vistas hos ett av syskonkompanierna med uppgift att skapa ett helt nytt verk. Resultatet blir tre världspremiärer på tre platser i Europa.

Under säsongen sätts också bland annat ”Carmen” upp den 1 november. ”La boheme” sätts upp den 1 februari 2020, i en ny uppsättning av ett brittiskt team där Kerstin Avemo spelar rollen som Mimi.

Elin Thornberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons