Annons

Ryska konstnärer drabbas hårt av sanktioner

Konst • Publicerad 6 mars 2022
En av Rysslands rikaste oligarker, Vladimir Potanin, donerade 2016 över 250 ryska och sovjetiska konstverk till moderna konstmuseet Centre Pompidou i Paris. Arkivbild.
En av Rysslands rikaste oligarker, Vladimir Potanin, donerade 2016 över 250 ryska och sovjetiska konstverk till moderna konstmuseet Centre Pompidou i Paris. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT

En av de främsta måltavlorna för västs sanktioner mot Ryssland till följd av kriget i Ukraina är ryska oligarker. Detta innebär ett hårt slag för konstnärer i Ryssland, som i många fall är beroende av oligarkernas pengar, rapporterar Kulturnytt.

– De som stödjer samtidskonsten är ju allra oftast stiftelser som är knutna till oligarker på olika sätt, så genom att kapa de här banden gör man det också svårare för konstnärer i Ryssland att överleva, säger Anders Kreuger, chef på konsthallen Kohta i Helsingfors, till radion.

Annons

Kreuger, som har lång erfarenhet av den internationella konstmarknaden, framhåller samtidigt att sanktionerna är viktiga.

– Men det är kanske ännu viktigare göra en distinktion som handlar om att man inte bojkottar konstnärer och andra i Ryssland som måste kunna fortsätta existera. Vi hoppas ju på att de ska åstadkomma en förändring i Ryssland.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons