Annons

Rysk museivakt målade "ögon" på konstverk

Konst • Publicerad 10 februari 2022
"Tre figurer" av Anna Leporskaja vandaliserades av en vakt. Pressbild.
"Tre figurer" av Anna Leporskaja vandaliserades av en vakt. Pressbild.Foto: Art Newspaper Russia/AP/TT

En nyanställd museivakt på ett ryskt konstgalleri fick ett infall och ritade ögon på ett konstverk från 1930-talet, skriver AP. Tavlan, "Tre figurer", av konstnären Anna Leporskaja föreställer tre personer utan ansiktsdrag.

Enligt ryska medier arbetade säkerhetsvakten för ett privat företag och gjorde sin första arbetsdag. Han ska ha känt sig "uttråkad" och klottrade med en kulspetspenna dit små prickar till ögon. Vakten har avskedats och en utredning om skadegörelse har upprättats, som kan innebära upp till tre månaders fängelse.

Annons

Konstverket hängde tillfälligt på Jeltsincentret i Jekaterinburg och kommer nu skickas tillbaka till Tretjakovgalleriet i Moskva för att restaureras. Tavlan var försäkrad till en summa av 74,9 miljoner rubel, ungefär nio miljoner kronor.

– Motivet är fortfarande oklart, men det verkar ha rört sig om någon form av tillfällig sinnesförvirring, säger utställningens kurator Anna Resjetkina till The Guardian.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons