Annons

Ruben Östlund laddar för Golden Globe-galan

Smokingen är packad och Ruben Östlund laddar för en kul fest och – förhoppningsvis – en vinst på tisdagens Golden Globe-gala.
Nöje • Publicerad 9 januari 2023
Ruben Östlunds film "Triangle of sadness" kan vinna pris på Golden Globe-galan. Arkivbild.
Ruben Östlunds film "Triangle of sadness" kan vinna pris på Golden Globe-galan. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Charlbi Dean (som avled i augusti i år) och Harris Dickinson i "Triangle of sadness". Pressbild.
Charlbi Dean (som avled i augusti i år) och Harris Dickinson i "Triangle of sadness". Pressbild.Foto: Plattform Produktion

Ruben Östlunds filmer "Turist" och "The square" har nominerats till tidigare Golden Globe-galor, men inte vunnit. Nu hoppas den svenske regissören att hans senaste film "Triangle of sadness" ska bryta den trenden när den prestigefulla filmgalan äger rum i Los Angeles på tisdagen.

– Jag hoppas verkligen att det blir tredje gången gillt nu, säger han.

Annons

Vid tidpunkten för intervjun befinner han sig i sitt semesterhus på Mallorca tillsammans med sin fru, den tyska modefotografen Sina Östlund, och parets 18 månader gamla son. Hela familjen ska snart sätta sig på ett plan till LA, och med det kommer ett orosmoment som inte har med filmpriser att göra:

– Det ska bli väldigt intressant att se hur vår son kommer att reagera på jetlag. Jag har hört att det kan vara minst sagt arbetsamt när man har en liten, säger Ruben Östlund.

Extra rolig

Väl framme i Los Angeles blir det inte bara glittrig gala, utan även en hel del arbete för att få "Triangle of sadness" Oscarsnominerad. Den närmaste veckan väntar därför filmvisningar, kampanjande och "väldigt många handskakningar" för Östlund.

Östlund, som bland annat har vunnit Guldpalmen i Cannes två gånger och en rad Guldbaggar, följer numera inte alla galor och priser särskilt noga. Men Golden Globe-galan tycker han är extra rolig, av flera skäl:

– Ett är att Golden Globes ju faktiskt får uppmärksamhet över hela världen. Det är ett av den handfull filmpriser där folk faktiskt hör av sig efter att nomineringarna har offentliggjorts. Man märker verkligen av räckvidden, säger han.

Ett annat är att festen är extra kul:

– Man sitter tillsammans vid stora bord och man kan röra sig fritt därinne. Det finns en bar som man kan stå vid och det blir en ganska intim fest. Man träffar ju alla de andra nominerade så är man intresserad av kändisar så är det himla kul att vara där, säger han.

Med sig på galan tar Ruben Östlund sin fru samt Dolly De Leon, som är nominerad i kategorin bästa kvinnliga biroll för sin insats i filmen.

Smokingdags

Och dresscoden är numera inget problem. En smoking, inköpt för några år sedan, väntar på att återanvändas.

– Det är väldigt bekvämt. Jag avundas inte kvinnorna som har sådana kval när de ska klä sig. Man känner av konkurrensen på röda mattan, och det är ju lite det min film handlar om – att man på något vis försöker öka sitt utseendekapital, säger han och fortsätter:

Annons

– Men min fru ska ha en klänning från ett tyskt märke som översatt betyder "caviarvänster". Det blev jag nöjd med, det tyckte jag var jäkla bra.

TT: Har du blivit luttrad av alla priser dina filmer har fått, eller kommer pirret fortfarande?

– Vet du vad? Om man vinner så lever man i genomsnitt tre år längre än de som "bara" är nominerade! Det är ju för fan livsfarligt att vara nominerad, så stressigt alltså! Jag har redan förlorat flera års livstid på att inte vinna, så det är ju ett ganska allvarligt ögonblick när de öppnar det där himla kuvertet, säger Östlund med ett stort skratt.

Fakta: Ruben Östlund

Född: den 13 april 1974 i Göteborg.

Bor: I Göteborg.

Yrke: Filmregissör, manusförfattare.

Tidigare filmer: "Gitarrmongot" (2004), "De ofrivilliga" (2008), "Play" (2011), "Turist" (2014) och "The square" (2017).

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons