GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Roligt men inte så läskigt på Backa

I Backa Teaters bearbetning av H.P. Lovecrafts skräcknovell ”Färg bortom tid och rum” är det färgen som står i fokus. Pjäsen är enastående rolig, men hade kunnat låta det pedagogiska lämna mer plats åt det nervkittlande.
Teaterrecension • Publicerad 15 oktober 2021
Ulf Rönnerstrand och Krister Nylander i ”Färgen från yttre rymden” på Backa teater.
Ulf Rönnerstrand och Krister Nylander i ”Färgen från yttre rymden” på Backa teater.
Foto: Ola Kjelbye
Teater

Färgen från yttre rymden

Var: Backa teater

Längd: ca 1 timme

Av: Emma Palmkvist, efter en novell av H.P. Lovecraft

Regi: Lars Melin

Skådespelare: Egon Ebbersten, Ylva Gallon, Eleftheria Gerofoka, Josefin Neldén, Ulf Rönnerstrand, Ove Wolf

Musik: Kristina Issa, Mats Nahlin, Agnes Åhlund

Scenografi: Maja Kall

Kostym: Karin Dahlström, Helena Arvidsson O’Byrne

Mask: Josefin Ekerås, Kerstin Olsen

Ljus: Christofer W Fogelberg, Daniel Goody

Ljud: Simeon Hillert, Jonas Redig

Dramaturg: Stefan Åkesson

Illustration: Ivar Martinsson

Färgen från yttre rymden är baserad på H.P. Lovecrafts skräcknovell ”Färg bortom tid och rum” från 1927. I novellen har en mystisk meteorit kraschat i samhället Arkham i slutet på 1800-talet. Inuti meteoriten finns något som bara kan beskrivas som en slags ondsint, oförklarlig kraft – en färg? – och snart börjar hemska saker hända.

Ulf Rönnerstrand, Egon Ebbersten, Ove Wolf och Ylva Gallon i ”Färgen från yttre rymden” på Backa teater.
Ulf Rönnerstrand, Egon Ebbersten, Ove Wolf och Ylva Gallon i ”Färgen från yttre rymden” på Backa teater.
Foto: Ola Kjelbye

I Emma Palmkvists bearbetning är det just färgen som står i fokus. Hur förklarar man en färg som går utanför det av fysikens lagar fastställda röd-gul-blå-spektret? Kanske är det ett nytt grundämne? Den nippriga forskaren, spelad av alltid lika skickliga Josefin Neldén, får snabbt storhetsvansinne, innan det istället bestäms att meteoriten och det mystiska den för med sig ska begravas under tjocka lager cement och glömmas bort. Nästan hundra år senare, på 1970-talet, ligger ett McDonalds på platsen där Egon Ebbersten – lovande praktikant från Teaterhögskolan i Malmö – nervöst glider runt på rullskridskor och serverar sina gäster. Det står klart att något mystiskt har uppenbarat sig i samhället och att färgen som omöjligt kan vara en färg har kommit tillbaka. I föreställningens roligaste scen rumlar nu en grupp vitplast-klädda forskare in och muttrar oförståeligt till varandra samtidigt som deras forskningsstation bubblar och kladdar och skummar i regnbågens alla färger. Snart bortträngs ämnet igen, tills den dyker upp igen i oktober 2021…

I Lars Melins regi blir skådespelarnas timing och komik enastående rolig. Maja Kalls rymliga och rörliga scenografi är smart, och musik, mask och kostym kul och välkomponerat. Det enda jag känner mig snuvad på i slutet är skräckinslagen. Det blir mycket pedagogiskt fokus kring grundfärgerna och fysik – påhittigt gjort när två vitklädda brottas i färgerna på en vit presenning och de på så sätt blandas – men föreställningen hade tjänat på att fokusera något mindre på det pedagogiska och något mer på det nervkittlande. Det må vara en barnpjäs, men lite mer läbbigheter hade föreställningen vunnit på. Den baseras på en skräcknovell, trots allt.

Agnes Brusk JahnSkicka e-post
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.