Kultur

Rivstart i lyxbilsmiljö som slirar mot slutet

bokrecension Artikeln publicerades
Ellinor Wessel
Foto: Andy Petersel
Ellinor Wessel

En deckardebut om bilbransch i miljardklassen. Ellinor Wessel håller spänningen uppe men Inger Melin undrar över upplösningen.

Farliga affärer

Deckare

Författare: Ellinor Wessel

Förlag: Bookmark

Omslaget har ett drag av kioskdeckare på 1950-talet: nattligt mörker, ett uppmärksamt/skrämt par och en hand som avlossar en pistol.

Det är synd, för Ellinor Wessels debut är en högst aktuell spänningsroman om moderna ekobrott, internationella relationer och en ganska ovanlig inblick i en miljö med stora pengar.

Intrigen är flyhänt berättad. Johan Wagner driver ett rikt familjeföretag som handlar med lyxbilar. Han har familj – och ett förhållande med Emily Tranchell som är regionchef på Porsche i Stockholm. Just när han gör slut med henne blir han kidnappad.

Jo, det är spännande. Men varför protesterar han inte mer? Vad är det han döljer? Han ska bli konsul för Estland snart, men är det orsaken till kidnappningen?

En debut som ger mersmak. Men upplösningen slirar på kopplingen.

Ellinor Wessel bor i Bjärred och är uppväxt i Skåne och Polen. Hon har jobbat tio år som chef inom bilbranschen, men låter inte själva bilkunnandet tynga historien för mycket. Istället leder den fram till rykande heta dagsförhållanden där banker, storföretag och stora nationer inte alltid är rena under tånaglarna.

En debut som ger mersmak. Men upplösningen slirar på kopplingen. Johan Wagner har fortfarande hemligheter för läsaren, själva avslutet är ganska rapsodiskt – om det inte är upplagt för en fortsättning. Gasa på Wessel, hoppas du kör vidare.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.