Annons

Regissören om hyllade "Kompromat": En utmaning

En fransk diplomat blir måltavla för den ryska säkerhetstjänsten i Jérome Salles nya film. Thrillern är baserad på verkliga händelser, men är inte anti-rysk, enligt regissören:
– Det finns ryska skådespelare i filmen, och de hade ingenting att invända, säger han.
Nöje • Publicerad 9 februari 2023
Jérome Salles nya film "Kompromat" går nu upp på bio. Arkivbild.
Jérome Salles nya film "Kompromat" går nu upp på bio. Arkivbild.Foto: Lionel Cironneau/AP/TT
Gilles Lellouche spelar huvudrollen i "Kompromat". Pressbild.
Gilles Lellouche spelar huvudrollen i "Kompromat". Pressbild.Foto: Njuta Films

Mathieu är en fransk diplomat som med sin familj arbetar i en ort i Sibirien. Han tycker att allt går bra, men samtidigt har han ofrivilligt retat upp myndigheterna. En dag grips han, anklagas för pedofili och riskerar 15 års fängelse. Ingen verkar kunna hjälpa honom.

– Det är en fruktansvärd mardröm han råkar ut för. Och det här används ofta i Ryssland, om än inte så ofta mot utlänningar, säger regissören Jérome Salle till TT.

Inte anti-rysk

Annons

Salle har skrivit och regisserat den verklighetsbaserade "Kompromat". Begreppet står för oftast falskt komprometterande material, som används för att bedriva utpressning eller skicka någon i fängelse. Det som händer Mathieu i filmen hände en fransk diplomat på riktigt, även om Salle utifrån detta har skapat en fiktiv historia.

– Det som gäller fängslandet, fängelsevistelsen, flykten, allt det är sant. Allt det som gäller det privata är fiktion, säger han.

För "Kompromat" är inte en anti-rysk film, enligt Jérome Salle:

– Den är ju till exempel inte speciellt snäll mot de franska myndigheterna. Filmen är mera emot det system som tillåter detta. Det finns ryska skådespelare i filmen, och de hade ingenting att invända.

Filmen spelades in i Litauen, ett land som Salle tycker har landskap som påminner om Sibirien. Han hade gärna filmat i Ryssland, men det hade förmodligen varit svårare.

– Det hade kanske varit möjligt, men man sade att det skulle ha varit mycket komplicerat. Jag kunde ha fått tillstånd, men jag skulle ha stött på många problem på vägen. Det ironiska är att när Litauen var ockuperat av Sovjet var det många litauer som skickades till just Sibirien, säger han.

Utmaning

"Kompromat" är en stundtals näst intill andlöst spännande film, men Jérome Salle menar att det viktiga för honom inte var att göra en actionfilm utan att göra en film som hela tiden behöll sin spänning.

– Det var en utmaning, för större delen av tiden är vår hjälte helt ensam. Och det var viktigt att vi skulle känna empati för honom. Det gör vi inte minst genom att han spelas av Gilles Lellouche. Han är så oerhört fransk. Man kan inte bli mer fransk än han är, säger han.

Jérome Salle känner sig nöjd med mottagandet i Frankrike, där filmen genomgående har hyllats. Nu jobbar han med att förbereda inspelningen av en ny tv-serie för en strömningskanal men vill inte avslöja mer än så, förutom att han ska regissera de första två av totalt sex avsnitt.

Fakta: Jérome Salle

Namn: Jérome Salle.

Ålder: 52.

Bor: Paris.

Yrke: Manusförfattare, regissör.

Tidigare filmer: "Largo Winch", "Cape Town cops", "Jacques – havets utforskare".

Aktuell: Med nya filmen "Kompromat" som går upp på bio den 10 februari.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons