Annons

Regissören Jean-Jacques Beineix död

Den franske regissören Jean-Jacques Beineix har avlidit efter en tids sjukdom. Enligt familjen dog han i hemmet i Paris.
Film • Publicerad 14 januari 2022
Jean-Jacques Beineix slog igenom med filmen "Diva". Arkivbild.
Jean-Jacques Beineix slog igenom med filmen "Diva". Arkivbild.Foto: Morten Holm/NTB/TT

Han var en pionjär inom cinéma du look, en reklamfilmsinspirerad, färgstark stil som Luc Besson senare utvecklade och som på sin tid kritiserades för att vara för glättig.

Jean-Jacques Beineix föddes 1946 i Paris. Han inledde sin karriär i reklambranschen, men insåg att han ville göra film och tog jobb som assistent till kända franska regissörer som Claude Berri och Jean Becker.

"Smärtar än"

Annons

Hans första film var den psykologiska thrillern "Diva", på svenska "Dödligt intermezzo" från 1981, som handlar om en ung brevbärare som är besatt av en operadiva. Den vann fyra César, den franska motsvarigheten till Oscar och anses vara en kultklassiker. Filmen prisades först utomlands och uppmärksammades först därefter i Frankrike.

Hans andra film "Månen i rännstenen" med Gerard Depardieu och Nastassja Kinski i huvudrollerna buades ut vid premiären i Cannes 1983.

– Det smärtar än. Att jag valde att sluta med film har sin början där, sade Beineix i en radiointervju 2020.

Tackade nej

Hans stora internationella framgång var "Betty Blue – 37,2 på morgonen", som nominerades till både en Oscar och Bafta. Den ledde också till erbjudanden från Hollywood, men Beineix tackade nej till att regissera både "Avengers"-film och en "Alien"-uppföljare.

1992 traumatiserades han då stjärnan Yves Montand dog bara dagar efter att han hade spelat in sin dödsscen i filmen "Snön på Pyrenéerna IP5" och Beineix till viss del klandrades.

– Många drog paralleller mellan hans död och filmen och antydde att filmen hade dödat honom. Yves var inte där för att försvara varken mig eller filmen, det var tufft, sade han i intervjuer.

Han gjorde färre spelfilmer, men flera dokumentärer under 90- och 00-talet.

Jean-Jacques Beineix blev 75 år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons