Annons

Reggaeikonen Toots Hibbert död

Musik • Publicerad 12 september 2020
Toots Hibbert. Arkivbild.
Toots Hibbert. Arkivbild.Foto: Burt Steel/AP/TT

Den jamaicanske reggaeikonen Toots Hibbert är död, skriver Variety.

Hibberts var frontfigur i bandet Toots & the Maytals, vars låt "Do the reggay" från 1968 anses vara ursprunget till termen reggae. En annan av gruppens hits, "54-46 That's my number", var inspirerad av tiden då Hibbert satt i fängelse för marijuanainnehav.

Annons

Han startade The Maytals i början av 60-talet och under de tio år gruppen var aktiv jobbade man tillsammans med en låg rad av reggaens mest namnkunniga producenter. De var även vänner och kollegor med Bob Marley och uppträdde ofta på samma spelningar och delade dessutom skivbolag.

– Det fanns inga problem, ingen yrkesmässig avundsjuka, vi var alla goda vänner, har Toots Hibbert berättat om relationen med Marley i en tidigare intervju.

Så sent som i augusti släppte Toots & the Maytals sitt första album på över tio år, "Got to be tough", med medverkan av bland andra Ziggy Marley och Ringo Starr.

Hibbert avled på fredagen efter en tids sjukdom på ett sjukhus i Kingston, Jamaica. Han blev 77 år gammal. I ett uttalande sägs att Hibbert somnade in "fridfullt, omgiven av sin familj".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons