Annons

Realismen är nära i David Jonstads nya bok om att bli småbrukare i Dalarna

Recensenten Maria Ehrenberg läser en realistisk beskrivning av livet på landet och finner det vilsamt.
Bokrecension • Publicerad 13 september 2021 • Uppdaterad 17 september 2021
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Författaren David Jonstad.
Författaren David Jonstad.Foto: Maria Hansson/Pressbild
Sakprosa

Meningen med landet – min väg till ett jordat liv

Författare: David Jonstad

Förlag: Ordfront

David Jonstad gav 2016 ut boken ”Jordad”, en bra historisk genomgång av hur mänskligheten i långa tider haft en cirkulär delningskultur. Man odlade och överskottet bytte man inom bygemenskapen till det man inte själv hade. Den framväxande kapitalismen och industrialismen ändrade detta. Att producera tillräckligt var inte nog. Själva målet var att producera mycket mer än nog för att kunna sälja på världsmarknad. Resultatet blev en utnyttjad och steril jord – och klimathot. Så går Jonstads resonemang.

Ett enklare liv nära jorden är författarens lösning och redan i ”Jordad” flyttade Jonstad med familj till ett småbruk i Dalarna. ”Meningen med landet” kan sägas vara en fortsättning – hur gick det sen?

Annons

Det är svårt att inte gilla den här boken. Vi är långt ifrån livsstilsmagasinens glättiga bild av pickande hönor och dignande vinbärsbuskar. Å andra sidan finns här inte undergångsberättelsen om hur allt går fel. Tvärtom. Realismen är nära. Etableringsfasen övergår i en lugnare tid där reflektion är möjlig.

Vad behövs för att lyckas med livet på landet? Och vad är ”lyckas”? Svaren är inte färdiga men innehåller: bygemenskap, prova och pröva, göra om och göra rätt, lyssna, känna in och förstå var man hamnat – och det gäller jorden, skogen och grannarna. Vi får följa med och bryta jord, bygga ankhus och gå på jakt. Och det är intressant.

Bäst är dock de partier där David Jonstad reflekterar över sitt eget beteende. Varför är det så svårt att släppa tanken på att man hela tiden måste producera? Det finns alltid något att göra på en gård men tanken var ju ett lugnare tempo. När Jonstad sätter in detta i ett större sammanhang blir det riktigt bra.

Maria EhrenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons