Annons

Rapparen Stor: Vårt sätt att protestera

Genom att skriva "Hédi Fried" på M-ledaren Ulf Kristerssons Instagramkonto ville rapparen Stor visa att man kan göra sin röst hörd – och fick sällskap av tiotusentals.
Nöje • Publicerad 14 september 2022
Hiphop-artisten Stor tycker att man ska påminna politiker om deras löften. Arkivbild.
Hiphop-artisten Stor tycker att man ska påminna politiker om deras löften. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

– Jag ville vara tydlig med att man inte skulle skriva något fult, att kärleken alltid är starkare än hatet. Om de säger ”hell seger” säger vi Hédi Fried. Det är bra att hennes namn innehåller ”frid”, säger Stor.

På ett av Moderatledaren Ulf Kristerssons Instagraminlägg har nära 10 000 användare skrivit "Hédi Fried" som en protest och påminnelse om ett löfte som Kristersson gav Förintelseöverlevaren inför förra valrörelsen 2018.

Annons

Rapparen Stor, som egentligen heter Ulises Infante Azocar, var den som började. För honom var det en reaktion på att Rebecka Fallenkvist, programledare på SD:s Youtubesatsning Riks, sa ”helg seger” i SVT:s direktsända valvaka.

– Att en politiker kan vara med live i en valvaka och säga så störde mig så mycket. Vad kommer de göra när de får makten liksom? frågar han sig.

"Man ska påminna politiker"

– Jag vill visa vilken värld vi lever i. Moderaterna lovade den här kvinnan att de inte skulle samarbeta med SD. Det visar hur morallös människan har blivit. Inte bara Ulf Kristersson, det här sträcker sig längre än till bara moderater. Jag tycker man ska påminna politiker om deras löften, särskilt övertramp. Politikerna ska vara där för folket inte för deras egen eller deras karriärers skull. Att skriva Hédi Fried är vårt sätt att protestera mot det, förklarar han.

Tiotusentals användare följde rapparen Stors exempel och skrev "Hédi Fried" som kommentar. Först i samma inlägg, men efterhand togs kommentarerna bort och kommentarsfältet låstes. Då började man skriva i andra inlägg.

"Bryr mig inte"

– Det här hade aldrig fått spridning som de inte tagit bort det, så tack till Ulfs stab.

Stor har fått mycket respons de senaste dagarna, men själv förstod han hur stor spridning hans protest fått när han fick ett meddelande av Hédis barnbarn. Men någon respons från Moderaterna har han inte fått.

– Jag bryr mig inte om de svarar heller, är inte därför jag gör det. Folk är glada att jag kom på ett sätt att protestera på ett kärleksfullt sätt, säger han och skrattar.

Meningarna går isär

Vad Kristersson verkligen sa till Hédi Fried råder det delade meningar om. Enligt partiet lovade han att om den dåvarande Alliansen kom till makten skulle den inte samarbeta med SD. Hédi Fried har tidigare meddelat DN att "det stämmer som han säger".

DN-fotografen Paul Hansen, som fotade mötet mellan Kristersson och Fried, har dock i ett uppmärksammat inlägg på sociala medier skrivit att han var där och hörde löftet om att Ulf Kristersson "aldrig, aldrig skulle gå med på något samröre med SD".

Rebecka Fallenkvist har förnekat att det hon sade i sändningen skulle syfta på det nazistiska uttrycket ”hell seger” och till Nyheter24 förklarade hon att hon varit överförfriskad och borde inte tagit en intervju.

TT har upprepade gånger sökt Moderaterna för en kommentar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons