Annons

Pippiförebilden har gått bort

Hon inspirerade Astrid Lindgren med sitt röda hår och rättframma sätt. Nu har Sonja Melin gått bort.
Litteratur • Publicerad 16 juli 2023
Astrid Lindgrens Pippi Långstrump har översatts till omkring 70 språk. Nu har Sonja Melin, förebilden till den populära figuren, gått bort. Arkivbild.
Astrid Lindgrens Pippi Långstrump har översatts till omkring 70 språk. Nu har Sonja Melin, förebilden till den populära figuren, gått bort. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson Scanpix/TT

När Sonja Sandin, som hon då hette, blev bjuden på barnkalas hemma hos sin klasskamrat Karin år 1941 tog Karins mamma, författaren Astrid Lindgren, intryck.

I en intervju i Expressen i samband med sin 80-årsdag i november 1987 berättade Astrid Lindgren att det var mötet med lilla Sonja som slutligen inspirerade till Pippis utseende och personlighet:

Annons

– Hon skalade runt på egen hand, så full av liv. Och när jag såg henne tänkte jag att där har jag min Pippi och präktigt rödhårig är hon också.

Sonja Melin arbetade under många år i familjens grönsakshandel i Hötorgshallen där Astrid Lindgren var en av hennes stamkunder.

Sonja Melin gick bort den 4 juli. Hon blev 89 år gammal.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons