Annons

Peter Andersson prisas av Svenska Akademien

Kultur • Publicerad 5 december 2022
Peter Andersson tar emot medaljen Litteris et Artibus av Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia 2019.
Peter Andersson tar emot medaljen Litteris et Artibus av Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia 2019.Foto: Jessica Gow/TT

Skådespelaren Peter Andersson tilldelas Svenska Akademiens teaterpris för år 2022.

Priset har sedan 1963 delats ut årligen till scenartister, regissörer och dramatiska författare. Bland de senaste årens mottagare av priset finns bland andra Marie Göranzon, Sven Wollter och Rikard Wolff. Prissumman är på 75 000 kronor.

Annons

Peter Andersson är född i Göteborg och har under sin karriär medverkat i ett 40-tal teaterpjäser och ett 50-tal film- och tv-produktioner. Han utbildades vid Scenskolan i Göteborg 1974–77 och fick därefter anställning på Dramaten.

Andersson har nominerats för fyra Guldbaggar och har bland många tv-produktioner medverkat i Lars Noréns "Ett sorts Hades", "Som löven i Vallombrosa" och "Hammarkullen", som regisserades av Agneta Fagerström-Olsson.

2019 mottog Peter Andersson medaljen Litteris et Artibus, en kunglig medalj som delas ut för framstående konstnärliga insatser inom bland annat scenisk framställning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons