Annons

Per Hägred: Mörk historia med mycket galghumor

Den husse om inte plockar upp efter hunden i ”Dogs of Berlin” lever farligt. Nu handlar kanske inte den tyska serien framför allt om just detta men våra fyrbenta vänner har ändå en del i serien.
Publicerad 13 december 2018
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Felix Kramer och Fahri Yardim spelar de två konkurrerande poliserna i ”Dogs of Berlin”.
Felix Kramer och Fahri Yardim spelar de två konkurrerande poliserna i ”Dogs of Berlin”.Foto: Netflix

Dogs of Berlin”

3GGG

säsong 1, Netflix

Det här är den andra tyska Netflixserien efter hyllade ”Dark”. Det första avsnittet är såväl bokstavligen som bildligen mörkt. Det hela lättas upp en smula med en rejäl portion galghumor.

Inledningsvis möter vi en korrumperad polis som upptäcker att det tyska landslagets turkiske stjärna blivit mördad i stadsdelen Marzahn, som är en berlinsk motsvarighet till Malmös Rosengård. Han lägger mycket energi på att hålla spelarens identitet hemlig för att inte röra upp känslorna inför en högriskmatch, men också för personlig vinning.

Annons

Tittaren vet dock att oroligheter – lite av de vi i dag ser i Paris fast värre – utbryter en vecka efter mordet.

Det här är en serie där polisen bekämpar organiserad brottslighet. Men det handlar också om rasism och högerextremism. Och om matchfixning. Serien är befolkad av trasiga människor, alkoholister, försöksfrigivna fångar, prostituerade, spelmissbrukare och så vidare.

Hela kostcirkel anno 2018.

I centrum står två poliser som har svårt att dra jämnt, samt en underbart tuff kvinna till polischef. Det är också en extremt våldsam serie och känsliga tittare varnas härmed.

Och så var det hundarna. Som ger serien den där lite aparta knorren.

Per HägredSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons