Annons

Paret de la Mottes pusseldeckare är en trivsam historia i italiensk miljö

Pusseldeckargåtan”Ett fall på Capri” utspelar sig på den mytomspunna ön. Deckarrecensenten Kerstin Bergman konstaterar att det är mysigt, trivsamt och välgjort, trots några övertydliga ledtrådar.
Recension • Publicerad 8 juni 2024 • Uppdaterad 13 juni 2024
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Pusseldeckare

Ett fall på Capri

Författare: Anders och Anette de la Motte

Förlag: Forum

Deckarläsare som uppskattar kluriga intriger utan alltför mycket blod och våld kommer att älska Anders och Anette de la Mottes nya serie, tror recensenten Kerstin Bergman.
Deckarläsare som uppskattar kluriga intriger utan alltför mycket blod och våld kommer att älska Anders och Anette de la Mottes nya serie, tror recensenten Kerstin Bergman.Foto: Jeffery Richt

Anders de la Motte har länge tillhört toppskiktet av den svenska deckarscenen. Till skillnad från de flesta av kollegorna inom genren har han provat många olika genrevarianter och aldrig varit rädd för att förnya sig. När han nu inleder ett samarbete med hustrun Anette de la Motte innebär det ett återvändande till pusseldeckaren och rikligt med referenser till framför allt Agatha Christie.

Duon har tagit fasta på Anette de la Mottes italienska påbrå när de låter en grupp turister, med den karismatiska reseledaren Lara Belmonte i spetsen, bege sig till Capri för att utforska öns mat och kultur. Men det finns många dolda agendor så väl inom gruppen som bland de kulturpersonligheter de möter på berömda Villa San Michele. Redan i första kapitlet avslöjas att det på Midsommardagen kommer att ske ett mord.

Annons

Vi följer växelvis reseledaren Lara och resenären Hugo Lind, en medelålders svensk historielärare på sin första resa som änkling. Var för sig observerar de medresenärer och kulturpersonligheter, men så småningom börjar de samarbeta för att reda ut vad som pågår och bildar en fin deckarduo.

”Som läsare får vi njuta av så väl vackra trädgårdar som italienska specialiteter på både mat- och dryckesfronten medan vi klurar på mysteriet.”

”Ett fall på Capri” kan beskrivas som ”slow crime”. Fokus ligger till stor del på miljöer och detaljer kring historia, mat, kultur och språk, snarare än på action och tempo. Som läsare får vi njuta av så väl vackra trädgårdar som italienska specialiteter på både mat- och dryckesfronten medan vi klurar på mysteriet. Vi förses dessutom med rikliga mängder av den lokala historien under guidningen runt ön.

Allt eftersom läsaren tillsammans med bokens resenärer upplever Capri smygs den ena ledtråden efter den andra in i förbifarten. Några av dessa är lite övertydliga och en del cliffhangers väl tramsiga, men det är mysigt, trivsamt och välskrivet.

Kvalitetsmässigt är ”Ett fall på Capri” ett snäpp upp från pusseldeckarserien ”Morden på Österlen” som Anders de la Motte skriver tillsammans med Måns Nilsson, och alla deckarläsare som uppskattar kluriga intriger utan alltför mycket blod och våld kommer att älska Anders och Anette de la Mottes nya koncept.

”Ett fall på Capri” av Anette och Anders de la Motte
”Ett fall på Capri” av Anette och Anders de la Motte
Fakta

Anders och Anette de la Motte

Anders de la Motte är före detta polis och författare till flera deckarserier. 2010 belönades han med Svenska Deckarakademins debutpris för ”Geim” och 2015 tilldelades han priset för årets bästa svenska deckare för ”UltiMatum”.

Här skriver han tillsammans med sin maka Anette Ferragamo de la Motte, som har arbetat som språklärare, läromedelsförfattare och redaktör. ”Ett fall på Capri” är hennes skönlitterära debut och är första delen i serien ”Mord under solen”.

Kerstin BergmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons