Annons

På Dalsjöfors bibliotek kan du snart låsa upp själv

Ta med familjen till biblioteket en regnig söndagmorgon. Eller jobba på datorn sent om kvällen. Allt blir möjligt när Dalsjöfors bibliotek börjar med ”meröppet”.
Bibliotek • Publicerad 26 december 2017
Suget efter en bra bok kan komma hastigt eller efter stängningsdags. Dalsjöfors bibliotek blir först med obevakade öppettider.
Suget efter en bra bok kan komma hastigt eller efter stängningsdags. Dalsjöfors bibliotek blir först med obevakade öppettider.Foto: Agnes Westberg

”Meröppet” innebär att biblioteket är tillgängligt även som obemannat, mellan 07 - 22 alla dagar.

–Det kommer nog från Danmark, som många andra biblioteksreformer, säger Åsa Hedberg Karlsson. Hon är chef för biblioteken i Borås och har studerat meröppna bibliotek.

Annons

– Meröppet är vanligt i Danmark, varje liten kommun har det. I Sverige är det vanligast i Skåne men sprider sig över landet. På nära håll har vi studerat bibliotek i Kungsbacka där alla deras filialer infört meröppet.

Åsa Hedberg Karlsson är glad över att kulturnämnden tror på idén med meröppet och har anslagit 300 000 för att anpassa det bibliotek som blir först ut i Borås: det i Dalsjöfors.

– Du låser upp med ditt bibliotekskort och din pinkod. Barn kan inte gå in ensamma. Du måste vara myndig, och då kan du ta med dig familjen.

När man låser upp själv ska ljuset tändas och all teknik gå igång.Sedan är det bara att läsa, låna eller njuta av lokalen.

– Man kan också använda biblioteket för möten, kanske ha träff i en styrelse. I Kungsbacka hade förskolan tagit med sig barnen tidigt på morgnarna.

Man kan också jobba på bibliotekets datorer.

– Där måste man också logga in sig med lånekort och vi ser vem som låst upp ytterdörren. Det är ingen risk att någon använder våra datorer anonymt.

Går man in utanför bibliotekets öppettider finns det förstås ingen service från bibliotekarierna att få.

– Men vi finns på plats som vanligt. Det här är ingen besparing som ska kompenseras med nerskärningar, utan ett sätt att gör biblioteken mer tillgängliga, och det är roligt.

Kostnaderna beror på att tekniken måste anpassas: låsen, ljuset och i vissa fall lokalerna.

Annons

Danska tidningen Politiken hade nyss en artikel om att obevakade bibliotek blev stökiga för att de användes som värmestugor och ungdomsgårdar, man fick kalla in bevakning eller polis. Men det var i centrala Köpenhamn.

– Stora städer har andra problem än mindre orter, i Danmark finns meröppet i varje liten kommun. På en mindre ort är man inte så anonym. Dalsjöfors kommer att passa bra.

Premiären för meröppet är inte spikad men blir troligen framåt hösten.

Inger MelinSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons