Annons

Oscar Zia leder Melodifestivalen: "En dröm"

Tidigare i år fick Oscar Zia leda ett avsnitt av Melodifestivalen. År 2022 kommer han att stå i centrum hela tävlingen igenom.
– Det är en dröm som har gått i uppfyllelse, säger han.
Melodifestivalen • Publicerad 7 september 2021
Oscar Zia leder nästa års Melodifestival.
Oscar Zia leder nästa års Melodifestival.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oscar Zia och Anis Don Demina hyllades för sina insatser i Melodifestivalens andra deltävling tidigare i år. Nu ser den 24-årige skåningen fram emot att leda tävlingen på egen hand.

– Jag växte upp med Melodifestivalen och att jag ska få leka Kristian Luuk är skitkul, säger han till TT efter SVT:s pressträff.

Annons

Men programledarskapet är inte Oscar Zias enda erfarenhet från musiktävlingen. Han har själv tävlat i Melodifestivalen tre gånger, senast 2016 när han slutade på en andraplats i finalen med bidraget "Human".

Nu tar han med sig sina tidigare lärdomar till 2022 års upplaga.

– Jag tar nog med mig en del självsäkerhet och tro på att jag kan den här tävlingen. Med den kan jag gå in och göra det här lite mer till mitt, säger han.

Helt ensam på scenen kommer Oscar Zia inte att vara. Varje avsnitt gästas av olika personer, vilka det blir står inte klart ännu, men han säger att det kommer att vara folk i "olika åldrar och med olika bakgrunder".

– Det kommer att vara kompisar till mig som jag tycker ska vara med i programmet och som jag tror kommer att älska det.

Kommer Anis Don Demina dyka upp igen?

– Mycket kan hända!

I rollen som programledare kommer Oscar Zia att kombinera sina passioner sång, dans och skådespeleri.

– Jag kommer verkligen att leva ut allt jag har inom mig, det kommer att bli allt från bra sång till humor till fina musiknummer. Allt möjligt.

Den senaste Melodifestivalen präglades starkt av pandemin med bland annat avståndslarm och social distansering på inspelningsplatsen. Men en av de största skillnaderna, jämfört med ett vanligt schlagerår, var att samtliga deltävlingar ägde rum i Stockholm.

Annons

Men nu är tanken att Melodifestivalen ska ut på turné igen. Städerna man har tänkt att besöka är Malmö, Göteborg, Lidköping, Linköping och Örnsköldsvik. Finalen är förlagd till Friends Arena i Solna den 5 mars.

I våras leddes Melodifestivalen av den tidigare schlagergeneralen Christer Björkman tillsammans med tio olika programledare som byttes ut vid varje deltävling. Förra året var det Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin som stod vid rodret för tävlingen.

Oscar Zia ser fram emot att leda nästa års Melodifestival. "Det här är en barndomsdröm för mig" säger han.
Oscar Zia ser fram emot att leda nästa års Melodifestival. "Det här är en barndomsdröm för mig" säger han.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fakta

Oscar Zia

Oscar Zia är född 1996 i Holmeja i Skåne.

2012 deltog han i svenska X Factor. Året därpå ställde Oscar Zia upp i Melodifestivalen tillsammans med Behrang Miri och Loulou Lamotte och låten ”Jalla Dansa Sawa”.

Därefter har han medverkat i SVT:s musiktävling två gånger till. 2014 tävlade han första gången solo med bidraget "Yes we can" och 2016 ställde han upp med bidraget "Human".

Oscar Zia har även arbetat som radiopratare på Sveriges Radio, bland annat programmet "Zia med Nessvold i P3".

2021 var 24-åringen programledare för en deltävling i Melodifestivalen tillsammans med Anis Don Demina.

Nästa år kommer han att programleda hela Melodifestivalen.

Björn Berglund/TT
Sofia Sundström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons