Annons

Omstridd dokumentär om Abba-Agnethas stalkare

Agnetha Fältskog försökte förgäves stoppa dokumentären om mannen som dömdes för att ha stalkat henne.
– Det är jättetråkigt. Jag hade verkligen hoppats på att få Agnethas egen bild av det som har hänt, säger regissören Maria Thulin.
Nöje • Publicerad 15 maj 2023
Gert van der Graaf dömdes för att ha stalkat Agnetha Fältskog. Nu kommer en dokumentär om honom. Pressbild.Foto: Amazon Prime Video
Agnetha Fältskog ville inte medverka i dokumentären om Gert van der Graaf. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Agnetha Fältskog i samband med rättegången mot Gert van der Graaf i Solna tingsrätt år 2000. Arkivbild.Foto: Sauli Pulkkinen/TT

Dokumentären "Take a chance" har orsakat starka reaktioner redan innan den släpps på strömningstjänsten Prime Video den 19 maj.

I filmen berättar den nederländske mannen Gert van der Graaf om sin livslånga kärlek till Agnetha Fältskog och om deras relation som slutade med att han år 2000 dömdes för att stalkat Abba-stjärnan och därefter utvisades ur Sverige.

Annons

Agnetha Fältskog har avböjt att medverka och har vädjat till filmmakarna att dokumentären inte ska göras. TT har sökt Fältskog som inte vill ge några kommentarer. Men till Expressen säger Andreas Lindé, vd för artistens bolag att de kontaktade producenten John Mork.

– Vi skrev att vi absolut inte ville att de skulle göra den (filmen), säger han till tidningen.

"Jättetråkigt"

Regissören Maria Thulin säger till TT att hon tycker det är jättetråkigt att Agnetha Fältskog inte vill vara med i filmen.

– Vi ställde frågan till henne innan vi började produktionen och hon avböjde vänligt. Och vi har ställt frågan efter och hon avböjde vänligt då också, säger hon.

Maria Thulin berättar att tanken med filmen är att belysa problemet med stalking.

– Därför valde vi en av de mest kända stalkinghistorierna som har berättats tidigare för att kunna nå ut till så många som möjligt, säger hon.

Maria Thulin har arbetat i tre år med filmen och intervjuat Gert van der Graaf både i Nederländerna och när han varit på flera av sina många besök i Sverige. Det framgår tydligt att van der Graaf fortfarande är besatt av Agnetha Fältskog. Han skriver ständigt nya brev till stjärnan, som han uppger aldrig blir postade, och väggarna i hemmet i Nederländerna är belamrade av bilder på sångerskan.

– Det är helt klart att hans hem överensstämde med den fascinationen och besattheten som han kunde prata om kring Agnetha, säger Maria Thulin.

Riskbedömning

Psykiatriker och experter på stalkare medverkar i filmen, liksom journalisten Fredrik Strage som har skrivit boken "Fans" om idoldyrkan. De målar upp bilden av en person som inte kan släppa sin idol.

TT: Blir det inte läskigt att göra filmen då, när han fortfarande är så besatt av Agnetha. Det kan ju bli farligt?

Annons

– Det var en riskbedömning som vi gjorde med experter när vi gick in i den här produktionen och lät kunniga på området göra den avvägningen, psykologer och psykiatriker. Så jag överlät egentligen det beslutet till dem.

Gert van der Graaf har själv fått se filmen.

– Jag tror det är väldigt speciellt att se en 86 minuter lång film om i stort sett hela sin tillvaro och liv. Han skrattade ibland, han grät. Men han tyckte att vi hade återgett en bild som stämde överens med verkligheten, säger Maria Thulin.

Fakta: Agnetha Fältskog

Född 1950 i Jönköping. Slog igenom redan i tonåren som schlagersångerska med jättehittar med låtar som "Jag var så kär" och "Om tårar vore guld" innan hon 1972 bildade det som skulle komma att bli Abba med Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad och dåvarande maken Björn Ulvaeus.

Efter världssuccén med Abba fortsatte Agnetha Fältskog som soloartist och gav ut tre album på 1980-talet. Därefter har det kommit ytterligare två plattor, den senaste, "A", gavs ut 2013.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons