Annons

Ola Magnell är död – blev 74 år

Artisten och låtskrivaren Ola Magnell är död. Han avled i sitt hem på torsdagsmorgonen, uppger hans skivbolag. Han blev 74 år.
Musik (TT) • Publicerad 6 februari 2020
Ola Magnell 2010. Arkivbild.
Ola Magnell 2010. Arkivbild.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

– Det var hjärtat. Det gick fort och det var oväntat, säger Ulrika Wiklund Martínez som har arbetat med Ola Magnell på skivbolaget National som hans bokare.

Wiklund Martínez, som känt Magnell i flera år, är tagen av beskedet.

Annons

– Det är en chock och en stor sorg. Han var en fantastisk person, musiker, låtskrivare, sångare och poet. Man är bestört, säger hon.

Ola Magnell turnerade i höstas, och han hade planer på att ge sig ut igen, berättar Ulrika Wiklund Martínez.

– Han gjorde en fantastisk turné och avslutade med ett utsålt Södra teatern. Han tyckte att det var jättekul och ville fortsätta, men så satte det här stopp.

Skivdebuterade 1973

Ola Magnell började sin karriär som textförfattare åt artister som Siw Malmkvist och Lill Lindfors. Egna skivdebuten kom 1973 med singeln "Påtalåten" och året därpå kom fullängdaren "Påtalåtar".

Under de följande åren gav han ut skivor som "Nya perspektiv" och "Höstkänning", där han blandade den svenska vistraditionen med amerikansk rock, inte minst Bob Dylan.

"Sångerna är på riktigt"

Under turnén i höstas berättade Ola Magnell för Eskilstuna-Kuriren att tyckte sig ha upptäckt ett nyväckt intresse för hans musik.

– Kanske för att jag lägger ned mycket omsorg på hantverket. Och kanske för att sångerna är på riktigt. Sånt har ju inte alltid varit så gångbart. Jag har aldrig haft särskilt höga tankar om mig själv, men när jag går tillbaka till det jag skrivit så kan jag se att det finns en del som kanske inte är så dumt, sade han till tidningen.

Fakta: Ola Magnell

Född 20 januari 1946 i Kalmar. Han studerade vid Journalisthögskolan i Göteborg och vid Lunds Universitet, men hade samtidigt börjat uppträda som trubadur.

1973 kom “Påtalåten” och året därpå albumet “Påtalåtar”. 1975 sålde plattan “Nya perspektiv” guld. Han skrev även texter åt andra artister, bland andra Siw Malmkvist och Lill Lindfors.

Hans livspartner, Vera Lindh, var syster till musikern Björn J:son Lindh.

Ola Magnell tilldelades Nils Ferlin-stipendiet 1997, Cornelis Vreeswijk-stipendiet 1999 och Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris 2017. Hösten 2015 tilldelades han SKAP:s stipendium till Evert Taubes minne.

Boken “Ord och inga visor - låtlyrik 1973-2013” med Magnells låttexter gavs ut 2016. Totalt gav han ut tolv album och fick även ett hyllningsalbum tillägnat sig 2006 där bland andra Lars Winnerbäck, Elin Ruth Sigvardsson och Stefan Sundström tolkade hans mest kända låtar.

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons