Annons

Nyupptäckt van Gogh-skiss visas upp

En nyligen upptäckt skiss av konstnären Vincent van Gogh visades för första gången upp för allmänheten på torsdagen, rapporterar .
Konst • Publicerad 16 september 2021
Skissen för motivserien 'Worn out'" visas på Van Gogh museum i Amsterdam i Nederländerna fram till den 2 januari 2022.
Skissen för motivserien 'Worn out'" visas på Van Gogh museum i Amsterdam i Nederländerna fram till den 2 januari 2022.Foto: Van Gogh museum, Amsterdam (Vincent Van Gogh Foundation)

Skissen finns hos en holländsk familj som haft den i sin privata samling i över 100 år.

– Det är rätt sällsynt att ett nytt verk kan hänföras till van Gogh, säger museets chef Emilie Gordenker.

Annons

Skissen, med signaturen "Vincent", gjordes för för motivserien "Worn out". Den visar en äldre, utmattad man sittande på en trästol med ansiktet begravt i sina händer.

– Det är första gången som denna skiss visas upp, säger forskaren Teio Meedendorp, som tillägger att det är "absolut omöjligt" att kunna säga vilket värde den har.

Museets analys visar att den tecknades under konstnärens tidiga karriär 1882.

"Den passar perfekt in med de många bildanalyser vi känner till från van Goghs tid i Haag och kopplingen till 'Worn out' är uppenbar", säger Meedendorp i ett uttalande på museets hemsida.

Materialet som använts överensstämmer med den perioden i hans konstnärskap. Skador i hörnen på teckningens baksida kan också kopplas till hur van Gogh brukade fästa pappersarken till sitt ritbord.

Skissen visas på Van Gogh museum i Amsterdam fram till den 2 januari 2022. Därefter återlämnas verket till dess ägare, som vill vara anonym.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons