Annons

Nya stenhårda coronarestriktioner drabbar kulturen i Borås

Publiktaket för kultur- och nöjesevenemang sänks från 300 till 8 personer, enligt regeringens besked. Men vad det får för konsekvenser för Borås Stadsteater och de få andra verksamheter som ännu är igång, är för tidigt att säga.
Kultur • Publicerad 16 november 2020
Borås Stadsteater.
Borås Stadsteater.Foto: Julia Karlsson

Taket för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar sänks till max åtta personer. De nya restriktionerna träder i kraft den 24 november och ska gälla i fyra veckor, meddelar regeringen.

– I våras såg vi en stor följsamhet. Det räckte långt med råd och rekommendationer för att de allra flesta skulle hålla avstånd och avboka planer. Nu är följsamheten lägre, säger statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff under måndagen.

Annons

Ledningen för Borås Stadsteater har inte hunnit ta ställning till vad detta innebär:

”Det är lite för tidigt att säga just nu. Men, vi behöver planera om för eventuellt nya restriktioner från och med den 24 november. Vad det kommer att innebära vet jag, i dagsläget, inte”, skriver teaterchefen Marie Nyman i ett mejl till redaktionen.

Stadsteatern har fem planerade gästspel och andra arrangemang under resten av året, men teaterledningen ska diskutera den nya situationen med kulturnämnden, uppger Marie Nyman vidare.

Föreståndaren för Borås kommunala biograf Röda kvarn, Mats T Olsson, är också osäker på vad beskedet innebär, men räknar med att biograferna kommer att påverkas:

– Filmerna för december och januari är bokade och personalen finns på plats, så för min del skulle vi lika gärna kunna hålla öppet för åtta personer, men det är upp till kulturförvaltningen att bestämma.

– Det har gjorts undersökningar som visar att det inte finns ett enda smittofall som kan kopplas till biografer. Därför är det frustrerande att veta att vi har en säker miljö, men ändå inte kan jobba som vanligt, tillägger han.

Regeringen meddelar att man även tar bort undantaget för restauranger med artister som underhåller matgäster. Från den 24 november blir det därmed i praktiken omöjligt att bjuda matgäster på levande musik.

En rad offentliga och privata kulturverksamheter har sedan tidigare beslutat att stänga, ställa in eller begränsa sina aktiviteter för att inte öka smittspridningen i samhället, däribland:

• Textilmuseet håller stängt för besökare till och med 19 november, med undantag för bokade skolklasser.

• Borås Konstmuseum håller stängt för besökare till och med 19 november.

Annons

• Tisdagar på Kulturhuset har ställt in återstoden av höstsäsongens föreläsningar.

• Abecita Konstmuseum håller stängt för besökare till och med 14 december.

• Flaménska galleriet har ställt in årets sista planerade utställning och har ingen verksamhet förrän nästa år.

• Åhaga har ställt in sin planerade julshow och alla julbord och har inte någon planerad verksamhet förrän nästa år.

• Kalsongteatern har ställt in sin nyårsrevy.

• Jan Hjalmarssons showgäng har ställt in musikalen ”Annie” som skulle ha haft premiär i början av nästa år.

• Borås Stadsbibliotek och de övriga biblioteken i Borås har tagit bort alla sittplatsmöjligheter i lokalerna och uppmanar besökare att minimera sin tid i lokalerna.

Fakta

Publikrestriktioner

Den 22 oktober meddelade regeringen att sittande publik på högst 300 personer tillåts på kultur- och sportevenemang från den 1 november, med högst två personer i varje sällskap. Undantaget ligger kvar men har i praktiken ingen betydelse eftersom regionerna har hållit fast vid det lägre taket på 50 personer – som nu alltså sänks till åtta personer.

Den 29 september beslutades om ett undantag för kaféer och restauranger, för att göra det möjligt att anordna konserter på serveringsställen

Niclas SennertegSkicka e-post
Elin ThornbergSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons