Annons

Ny rättegång inleds mot Kevin Spacey

Kevin Spacey ska upp i rätten i New York för att försvara sig mot ytterligare en anklagelse om sexuella övergrepp.
Nöje • Publicerad 6 oktober 2022
Kevin Spacey fick försvara sig i engelsk domstol i somras. Nu inleds en ny rättegång mot honom i New York. Arkivbild.
Kevin Spacey fick försvara sig i engelsk domstol i somras. Nu inleds en ny rättegång mot honom i New York. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

För fem år sedan kom den första anklagelsen mot Kevin Spacey om sexuella övergrepp som skulle komma att krossa den tidigare så hyllade skådespelarens karriär. Skådespelaren Anthony Rapp anklagade i en intervju Spacey för ett sexuellt övergrepp i mitten av 1980-talet.

Nu når ärendet rätten sedan Rapp stämt Spacey i ett civilrättsligt mål. På torsdagen börjar processen med att välja jurymedlemmar.

Annons

Så sent som i somras fick Kevin Spacey försvara sig i en engelsk domstol mot anklagelser om flera fall av sexuella övergrepp mot tre män mellan åren 2005 och 2013. Hollywoodstjärnan har hela tiden nekat till anklagelserna och den rättegången återupptas i London nästa år.

300 miljoner

I augusti dömdes Kevin Spaceys produktionsbolag dessutom att betala över motsvarande 300 miljoner kronor i skadestånd till Netflix. Strömningsjätten anklagade Spacey för att genom sitt beteende ha orsakat ekonomisk skada för bolaget.

Spaceys serie "House of cards" var en av Netflix första storsatsningar, men publiken svek och produktionen fick läggas ner i förtid sedan anklagelserna mot honom blivit kända och stjärnan fått sparken.

Övergrepp på fest

Anthony Rapp anklagar Kevin Spacey för att ha utsatt honom för ett sexuellt övergrepp i samband med en fest 1986, när han bara var 14 år. Spacey var vid den här tiden 26 år och hade precis slagit igenom som teaterskådespelare på Broadway.

Rapp höll tyst om det inträffade i över 30 år innan han gav en intervju om till sajten Buzzfeed 2017. Kevin Spacey har hela tiden hävdat att han inte har något minne av att händelsen ska ha ägt rum.

Antony Rapp begär skadestånd och ersättning för ekonomiskt bortfall eftersom han säger sig inte ha kunnat arbeta på grund av posttraumatisk stress på grund av det inträffade.

Förutom succén med "House of cards" på Netflix har Kevin Spacey fått två Oscarsstatyetter, för sina roller i "De misstänkta", 1995, och "American beauty" fyra år senare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons