Annons

Nu går det att läsa utdrag ur Rushdies nya bok

Tidskriften The New Yorker har publicerat ett utdrag ur Salman Rushdies kommande bok "Segerstaden", fyra månader efter det att författaren attackerades under ett framträdande.
Litteratur • Publicerad 6 december 2022
Salman Rushdie. Arkivbild.
Salman Rushdie. Arkivbild.Foto: Carsten Bundgaard/AP/TT

Rushdie förlorade synen på ena ögat och rörligheten i ena handen efter knivattacken i augusti.

Boken "Segerstaden", Rushdies femtonde roman, ges ut i början av nästa år och kommer i svensk översättning i april 2023.

Annons

Utdraget publicerades på tidskriftens webb och kommer också i den tryckta upplagan som når tidningshyllorna nästa vecka.

Rushdie har under mer än 30 år levt under dödshot sedan Irans dåvarande andlige ledare, ayatollah Khomeini, 1989 utfärdade en fatwa mot honom efter publiceringen av romanen "Satansverserna". I nio år tvingades Rushdie leva under ständigt beskydd.

Den 12 augusti i år knivhöggs Rushdie i nacken, magen, bröstet, handen och högra ögat vid en litterär tillställning i Chautauqua i delstaten New York, innan människor i publiken ingrep.

I en intervju från fängelset har den misstänkte gärningsmannen sagt att han ogillade Rushdie och "var förvånad över att författaren överlevde".

Fakta: Salman Rushdie

Född 1947 i Bombay, Indien, i en muslimsk familj.

Uppväxt i Storbritannien, utbildad i Cambridge.

Arbetade med reklam innan han fick sitt litterära genombrott med "Midnattsbarnen" 1980. Boken fick flera utmärkelser, bland annat Bookerpriset.

Har skrivit tolv romaner, den senaste, "Quichotte", kom 2019, samt en novellsamling, två barnböcker och facklitteratur.

Han är amerikansk medborgare sedan 2016 och bor i New York.

Han adlades 2007.

Fakta: Salman Rushdie

Salman Rushdies roman "Satansverserna" utkom hösten 1988.

Den berörde delvis profeten Muhammeds liv, vilket väckte ramaskri inom delar av den muslimska världen.

Den 14 februari 1989 utfärdade Irans dåvarande andliga ledare, ayatolla Khomeini, en fatwa mot Salman Rushdie och prispengar för den som dödade honom.

Ayatollan uttalade orden: "Författaren till 'Satansverserna', som står i strid med islam, profeten och koranen, och alla andra som är inblandade i utgivningen, döms till döden".

I nio år tvingades Rushdie leva med ständigt beskydd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons