Annons

Sandén och Göransson har Oscarschanser

​Det blir ingen Oscarsnominering för svenska "Charter". Det står klart efter Oscarsakademins första gallring.
Men på listorna finns musik med både Ludwig Göransson och Molly Sandén.
Film • Publicerad 10 februari 2021
Molly Sandén. Arkivbild.
Molly Sandén. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Ingen Oscarsnominering för "Charter", med bland andra Ane Dahl Torp. Pressbild.
Ingen Oscarsnominering för "Charter", med bland andra Ane Dahl Torp. Pressbild.Foto: Nordisk film
Kompositören Ludwig Göransson har redan vunnit en Oscar för bästa filmmusik. Nu har han chans på nytt. Arkivbild.
Kompositören Ludwig Göransson har redan vunnit en Oscar för bästa filmmusik. Nu har han chans på nytt. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Amanda Kernells "Charter" kammade hem tre guldbaggar i januari. Men i kampen om en Oscar för bästa internationella långfilm har den svenska filmen fallit bort.

När Oscarsakademin presenterade de 15 slutkandidater som tävlar om först en nominering och sedan själva statyetten fanns däremot norska "Leva på hoppet", med Stellan Skarsgård i huvudrollen, och danska "En runda till" med bland andra Maria Bonnevie.

Molly Sandén sjunger

Annons

I de musikaliska kategorierna finns fortfarande svenskchanser. Bland de musikstycken som har chans att nomineras i kategorin bästa originallåt finns duetten "Husavik (my hometown)" från Will Ferrell-komedin "Eurovision Song Contest: The story of fire saga". På inspelningen sjunger Molly Sandén låten som Rachel McAdams rollfigur framför i filmen.

Svenske kompositören Ludwig Göranssons musik till Christopher Nolans "Tenet" finns med på listan över de utvalda i kategorin bästa filmmusik. Nyligen nominerades "Tenet"-musik till en Golden Globe. Göransson har tidigare vunnit en Oscar för musiken till filmen "Black panther".

Bosnien och Elfenbenskusten

Bland filmerna som kan nomineras till bästa internationella långfilm finns fyra som visades på Göteborg filmfestival förra veckan; förutom "En runda till" även "Quo vadis, Aida?" från Bosnien-Hercegovina, "Night of the kings" ("La nuit des rois") från Elfenbenskusten samt ryska "Kamrater".

Rättat: I en tidigare version var en filmtitel fel.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons