Annons

No Limit-skaparen Shai Dahan lämnar Borås – gör stor avskedsutställning

Konstnären Shai Dahan har bestämt sig för att flytta från Borås.
Till Kalmar.
– Men jag kommer alltid att vara en inofficiell Boråsambassadör, säger han.
Konst • Publicerad 21 september 2021 • Uppdaterad 22 september 2021
Shai Dahan förvandlar ateljén till utställningslokal.
Shai Dahan förvandlar ateljén till utställningslokal.Foto: Niclas Sennerteg

Flytten sker i slutet av året och beror på familjeskäl, uppger han.

– Jag startar ett nytt kapitel i Kalmar tillsammans med familjen. Min fru kommer därifrån och har fortfarande sina föräldrar och annan släkt där. Den isolerade tillvaron under pandemin blev en ögonöppnare, barnen växer och vi bestämde oss för att flytta närmare släkten.

Annons

Han är dock inte klar med Borås ännu, säger han:

– Jag reser mellan många olika konstnärliga uppdrag och skulle kunna bo var som helst, men jag känner mig inte klar med Borås utan jag har idéer kvar för staden. Jag hoppas få komma tillbaka någon gång och göra något mer här, kanske en stor skulptur. Och jag kommer alltid att vara en inofficiell Boråsambassadör, även om jag inte bor här längre.

Shai Dahan gör en avskedsutställning i Borås innan han flyttar till Kalmar.
Shai Dahan gör en avskedsutställning i Borås innan han flyttar till Kalmar.Foto: Niclas Sennerteg

I sin ateljé bakom en vildmarksbutik på Getängsvägen 38 gör han en avskedsutställning den 24–25 september. Där visar han stora delar av sin produktion från Boråsåren: målningar, teckningar, objekt och installationer.

– Det är både nytt och gammalt. Det mesta har aldrig visats förut. De äldsta verken är från 2011 när jag var ny i Borås och man kan se min utveckling som konstnär.

Det är stor bredd i det som visas och spänner mellan humor och allvar. Där finns till exempel en serie verk som leker med berömda konstverk. Till exempel ett klassiskt självporträtt av Vincent Van Gogh som han har förvandlat till ett pussel – och där pusselbitarna som föreställer hans öra är borta (själva örat finns istället i en annan tavla). En ridande Napoleon har fått sin springare utbytt mot en leksakshäst och en antikinspirerad byst har försetts med andningsskydd.

”Det här är mitt kärleksbrev till Borås.”

En skulptur föreställer Pinocchio som värmer sig vid en kamin, men hans händer har börjat brinna eftersom han är gjord av trä. I ett annat hörn kan man se fjärilar och skalbaggar som har målats i lysande färger.

– Djuren utvecklas på grund av omgivningen de lever i och så här tänker jag mig att de skulle kunna förvandlas till i urbana miljöer – i en alternativ verklighet – där det förekommer street art och graffiti.

Utställningen har han döpt till ”Catch me if you can” (Fånga mig om du kan).

– Det beror på att jag dels kommer från graffitikulturen där man var jagad av polisen, dels för att jag tänker att publiken måste fånga konstutställningen innan den är borta för alltid.

Han kallar också utställningen för ett kärleksbrev till Borås.

Annons

– Allt som visas i utställningen har fötts ur idéer som jag fått när jag har bott här. Den här staden har haft en otrolig påverkan på min konst under de år som jag har bott här.

Shai Dahan.
Shai Dahan.Foto: Niclas Sennerteg
Fakta

Shai Dahan

Född: 1979 i Israel

Gör: Street art-konstnär

Bakgrund: Uppväxt i USA. Flyttade år 2010 från New York till Borås. Har gjort flera stora muralmålningar i Borås genom åren. År 2014–2017 var han curator för streetartfestivalen No Limit i Borås. Målade 2019 världens största dalahästmural i New York. Boråsambassadör 2019–2020.

Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons