Annons

Nio av tio besökare tillbaka på museerna

Ungefär 6,3 miljoner museibesök gjordes på landets museer under sommaren – vilket är en ökning med nästan 60 procent jämfört med förra året. Men viss oro kvarstår för museernas ekonomiska situation.
Konst • Publicerad 9 september 2022
Moderna museet och Arkdes på Skeppsholmen i Stockholm. Arkivbild.
Moderna museet och Arkdes på Skeppsholmen i Stockholm. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Nio av tio besökare hittade tillbaka till museerna i sommar, det visar en sammanställning som Sveriges Museer har gjort av besöken under perioden juni till augusti.

Man har jämfört tre år tillbaka i tiden – alltså före, under och efter coronapandemin. Museer utanför storstadsområdena har återhämtat besöken helt och tio regioner har till och med ökat besöksantalet sedan före pandemin.

Annons

"Vi har haft en fantastisk sommar på museerna där besökarna äntligen är tillbaka, men vi är ännu inte uppe i full marschtakt", säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer.

Trots att verksamheterna till viss del har återhämtat sig ekonomiskt kvarstår viss oro. Drygt 60 procent av de svarande är till exempel museer som tar entré för hela eller delar av sin verksamhet i normala fall. För dem är intäktsbortfallet i samband med pandemin fortfarande märkbart. En grov uppskattning, som bedöms vara i underkant, är ett bortfall på närmare 40 miljoner kronor jämfört med sommaren 2019.

"Nu krävs politiskt mod och fortsatta ekonomiska satsningar för att museernas unika förmåga att förmedla kunskap, skapa möten och spegla vår samtid ska kunna upprätthållas", säger Gunnar Ardelius.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons