Annons

Ninni Schulman skriver i ett nytt deckarlandskap

Populära Ninni Schulman inleder en ny deckarserie med ”Som vi lekte”, en välskriven landsbygdsthriller som utspelar sig i 80-talets Dalarna.
Litteratur • Publicerad 5 februari 2023
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Kriminalroman

Som vi lekte

Författare: Ninni Schulman

Förlag: Bazar

Populära deckarförfattaren Ninni Schulmans nya deckarserie utspelar sig i 80-talets Dalarna.
Populära deckarförfattaren Ninni Schulmans nya deckarserie utspelar sig i 80-talets Dalarna.Foto: Anna-Lena Ahlström

Efter de sju journalist- och polisdeckarna i Hagfors-serien har Ninni Schulman lämnat Värmland och inlett en ny deckarserie i en annan kriminell miljö, närmare bestämt Dalarna, och dessutom placerat handlingen på 80-talet.

Modigt – ja, snudd på dumdristigt – när den förra serien både fått bra kritik och blivit så populär hos de återkommande läsarna. Men Schulman är en noggrann deckarförfattare, så hon lyckas väl med det kriminella miljöbytet och nystarten. Hon vet hur viktigt det är med personporträtt, intrig, sidoberättelser, kriminaltråd och miljöskildring. En bra deckarförfattare får inte slarva med något. Nyckelordet är trovärdighet. Hade dessa människor kunnat leva utanför boken? Hade detta kunnat ske i verkligheten? Svaret i det här fallet: Ja!

Annons

Ingrid Wolt, tidigare polis i Stockholm, släpps ut från kvinnofängelset Hinseberg. Hennes bror har ordnat en gammal Saab och en stuga i småbyn Våmhus vid Orsasjön i Dalarna. Dit flyr Ingrid undan sin förre man. Ingrid längtar efter att återfå vårdnaden om dottern Anna.

”Resultatet blir en landsbygdsthriller med perfekt balans mellan kriminalgåta, miljöer och personer.”

Men för att övertyga socialförvaltningen krävs ett arbete. Och några jobb finns inte. Att starta eget i den bransch hon känner till – efterforskning och utredning – är enda chansen. Ingrid Wolt öppnar Siljans Spaningsbyrå och får sitt första uppdrag. Den ännu lika förtvivlade mamman till Mattias, 12 år, försvunnen sen ett år, ber Ingrid om hjälp att ta reda på vad som hände.

Resultatet blir en landsbygdsthriller med perfekt balans mellan kriminalgåta, miljöer och personer. Extra imponerande när ”Som vi lekte” ju är en upptakt, inledningen på en deckarserie. Här ska serien grundläggas med lagom mycket information om huvudpersonen (varför satt hon i fängelse?), dottern Anna och fosterföräldrarna, Ingrids bror och den före detta mannen. Rätt 80-talskläder måste hon också ha. Miljön ska skissas – men inte målas klart – så att deckarläsaren långsamt närmar sig Dalarna (alla orter är verkliga). Polisen Benny, kollega från Stockholm, nu placerad i Mora, introduceras som polisiär hjälp. Sådant kan bli krystat, men här sker det helt naturligt.

”Som vi lekte” är också ett skickligt kvinnoporträtt. Ninni Schulmans skriftspråk ligger så nära Ingrid Wolt att det känns som om huvudpersonen själv kunde ha skrivit och berättat.

Ninni Schulman - ”Som vi lekte”
Ninni Schulman - ”Som vi lekte”
Fakta

Ninni Schulman

Ninni Schulman, journalist och författare, har gett ut sju journalist- och polisdeckare med Hagfors och andra orter i Värmland som kriminalmiljöer. ”Dagen kommer” (2021) är den senaste, kanske avslutande delen av serien.

Ninni Schulman föddes med skolios vilket i barndomen krävde långa sjukhusvistelser, operationer och gipsfixering. Om detta har hon berättat i boken ”Flickebarn nr 291” (2020).

Schulman inleder nu, med ”Som vi lekte”, en ny deckarserie i lika verklig miljö som Hagforsserien – men den här gången i Dalarna.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons