Annons

Musikhistoriens mest otippade Abba-fans

Det är ingen hemlighet att världsstjärnan Madonna älskar Abba. Men det är inte bara inom mainstream-popen som Abba-hysterin är utbredd.
Under 70-talet överraskades Agnetha och Anni-Frid på Arlanda av ett av sina största fans – Sid Vicious.
Musik • Publicerad 5 november 2021
Sex Pistols Sid Vicious och Johnny Rotten ska ha varit stora Abba-fans. Arkivbild.
Sex Pistols Sid Vicious och Johnny Rotten ska ha varit stora Abba-fans. Arkivbild.Foto: TT
Slipknots Corey Taylor imponeras av Abba. Arkivbild.
Slipknots Corey Taylor imponeras av Abba. Arkivbild.Foto: Amy Harris/AP/TT
Dave Grohl skulle inte banga om han fick spela trummor med Abba. Arkivbild.
Dave Grohl skulle inte banga om han fick spela trummor med Abba. Arkivbild.Foto: Al Wagner/AP/TT
Kurt Cobain satte upp en discokula i turnébussen, och började sedan sjunga "Dancing queen", enligt hans manager. Arkivbild.
Kurt Cobain satte upp en discokula i turnébussen, och började sedan sjunga "Dancing queen", enligt hans manager. Arkivbild.Foto: Mark J.Terrill/AP/TT

De brittiska punkpionjärerna Sex Pistols bildades ett år efter det att Abba vann Eurovision Song Contest med bidraget "Waterloo". Medan Abbas musik klassades som lättillgänglig pop, associerades Sex Pistols med ilska och anarki. Det hindrade inte Sid Vicious och gänget från att hämta inspiration från de storsäljande svenskarna.

Enligt Teddie Dahlins bok "A Vicious love story" ska Sid Vicious bara ha haft med sig ett kassettband under bandets skandinaviska turné 1977, och det var "Abba's greatest hits". Musiken gick varm på nätterna – både Sid Vicious och Johnny Rotten ska ha sjungit med i låtarna.

Annons

På Arlanda flygplats fick Vicious syn på Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad, rusade fram och skrek "Är ni Abba? Vi är The Sex Pistols och vi älskar er musik". Därefter ska svenskorna snabbt ha lämnat platsen.

Sex Pistols originalbasist Glen Matlock har också bekräftat i en intervju med The Guardian 2014 att riffet i låten "Pretty vacant" är stulet från Abba.

– Ja, från "SOS". På konstskolan, för att imponera på dadaisterna och Marcel Duchamp, skulle du stjäla någonting och göra det till ditt eget, sade han till tidningen.

Slipknotsångaren om favoritlåten

Metalbandet Slipknots vokalist Corey Taylor har också kommit ut som Abba-fan. I en intervju med The New York Times berättar han att det kändes som att Abbas musik var överallt under uppväxten i 1970-talets USA, och att låtarna lät annorlunda jämfört med den annars vanliga men udda mixen av Elvis Presley, Motown och "konstig disco".

– De var bara fyra personer, men det lät som att de hade spelat in tusen personer, jag förstod inte hur det gick ihop, säger han till tidningen.

Hans egen favoritlåt är "Take a chance on me" från 1977.

– När jag slår på den blir jag omedelbart på bra humör, säger han.

"Grät som en bebis"

Den tidigare Nirvana-trummisen och numera Foo Fighters-frontmannen Dave Grohl beskriver sig som ett "enormt Abba-fan". När Abba släppte de första två singlarna från den nya plattan bröt han ihop, något han senare berättade för BBC.

– Jag grät som en bebis, sade han.

På frågan hur han skulle reagera om han blev erbjuden att spela med idolerna, svarade han:

Annons

– Visa mig ett trumset och jag kommer att sätta mig där. Så ja, jag skulle spela med Abba.

Även Nirvanas framlidne frontman Kurt Cobain ska ha varit ett stort Abba-fan, enligt den tidigare managern David McLean.

– Han satte upp en discokula i turnébussen och sjöng "Dancing queen", eftersom han älskade Abba, sade McLean tidigare till The Guardian.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons