Annons

Murray Bartlett bjuder på sex, dans och mord

Den verklighetsbaserade historien om de manliga stripporna i Chippendales handlar inte bara om sex och dans – utan också om girighet, avund och mord.
Tv • Publicerad 11 januari 2023
Murray Bartlett på Emmy-galan i höstas. Arkivbild.
Murray Bartlett på Emmy-galan i höstas. Arkivbild.Foto: Jae C Hong/AP/TT
Murray Bartlett och Quentin Plair i "Welcome to Chippendales". Pressbild.
Murray Bartlett och Quentin Plair i "Welcome to Chippendales". Pressbild.Foto: Lara Solanki/TT
Murray Bartlett fick en Emmy för sin roll som hotellchefen i första säsongen av "The White Lotus" i september förra året. Arkivbild.
Murray Bartlett fick en Emmy för sin roll som hotellchefen i första säsongen av "The White Lotus" i september förra året. Arkivbild.Foto: Jae C Hong/AP/TT

I tv-serien "Welcome to Chippendales" får publiken hela den smutsiga historien om hur Chippendales och hela fenomenet med strippshower för kvinnor får sitt genomslag i Los Angeles under 1980-talet.

I en av huvudrollerna ser vi Murray Bartlett, som på sistone fått mycket uppmärksamhet för sin roll som hunsad hotellföreståndare i den första säsongen av "The White lotus".

Annons

– Att "The White lotus" blivit en sådan succé beror på att Mike White, som skrivit och regisserat, är ett geni, säger Bartlett till TT.

– Mike skapar komedi som träffar oss själva. Vi skrattar åt personerna i serien för att plötsligt inse att det är oss själva som vi egentligen skrattar åt. Han skriver rolig dialog, men kör samtidigt in en kniv. Och förhoppningsvis, när vi inser att vi skrattar åt oss själva, så kan det kanske få oss att reflektera över vad vi har sett.

Blev förvånad

I "Welcome to Chippendales" spelar han Nick de Noia – en producent och koreograf, som började samarbeta med upphovsmannen Somen Banerjee. Men allt eftersom succén blev större och större uppstod gnissel mellan de båda, vilket till slut ledde till konspirationer och mord.

– De båda fick det som de ville. Somen blev rik, Nick blev känd. Men det räckte inte, de ville ha mer och mer. Vad ligger bakom denna ändlösa hungern för att få mer och mer?, frågar sig Murray Bartlett.

Bartlett är född och uppvuxen i Australien och om Chippendales visste han inte mer än att det var en framgångsrik, och väldigt amerikansk, show.

– Vi hade för övrigt en egen liknande show, "Thunder from down under". Jag blev verkligen förvånad när jag läste manuset om vad som hände kring Chippendales. Det är som en skildring av hur det som kallas den amerikanska drömmen går åt skogen.

Inte sig lik

I sina förberedelser studerade han inte bara sin rollfigur. Han behövde också ta en närmare titt på den tidens danssteg för att hitta sin de Noia.

– Jag studerade filmer om Nick de Noia, inte för att imitera honom, utan för att fånga känslan i honom. Och jag tittade på Bob Fosses film "Showtime", det är en så bra film, men också för att se på koreografin, säger han.

Till utseendet är Murray Bartlett inte sig lik i serien jämfört med hur han såg ut i "The White lotus" eller i verkligheten. I "Welcome to Chippendales" ser han snarare ut som Brad Pitt i "Once upon a time in Hollywood". Han skrattar till när saken kommer på tal.

– Det var inte meningen, jag lovar. Men det är en oerhörd komplimang. Min partners styvmor såg en trailer för serien och frågade "vad gör Brad Pitt där, jag trodde Murray skulle vara med". Men jag tror det beror på tidsperioden, vi har liknande kläder, och vi är båda vita killar. Kanske beror det på det.

Fakta: Murray Bartlett

Ålder: 51.

Bor: Massachusetts, USA.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller i urval: "Iron fist", "Looking" och "The White lotus" samt enstaka avsnitt av bland annat "Sex and the city", "Flight of the Conchords" och "Doktorn kan komma".

Aktuell med "Welcome to Chippendales", som visas i åtta delar på Disney+ samt med serien "The last of us" – HBO:s filmatisering av ett hyllat tv-spel med samma namn.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons