Annons

Morgan Hjalmarsson (FP) ser bakåt och framåt på kulturområdet

En smula självkritik. Mycket stolthet. Och några vallöften. Morgan Hjalmarsson (FP) är ansvarigt kommunalråd inom kulturen.
Kultur • Publicerad 9 september 2010

Men vad är ni missnöjda med, vad borde ni har gjort bättre?

– Jag vill naturligtvis prata mer om vad vi gjort bra, men något som vi borde satsa mer på är kultur utanför stadskärnan. Det har blivit koncentrerat till Borås city, och det är bra i och för sig. Men det finns mycket i Dalsjöfors, Rydboholm, Vänga? Och kultur ute i bygdegårdarna. Där har vi missat.

Annons

Det var självkritiken det. Stoltheten, då.

Vad har ni gjort bra?

– Först och främst skulpturstaden. Man pratar om det i hela Sverige, det är oerhört bra. Och konstmu-?seets utveckling har varit fantastiskt bra. Och att vi har börjat med renoveringen av kulturhuset.

Handen på hjärtat, det här hade väl hänt med en S-majoritet också?

– Ser man på besluten som vi har fattat, då är det ytterst sällan vi är oense i kulturfrågor. Men någon måste ta fram ärendet och fatta beslutet, och det har vi gjort.

Du sitter på pengarna, har du fattat galoppen med skulpturstaden och släppt till mer pengar?

– Definitivt. Vi har råd nu att sätta en miljon per år fram till nästa skulpturbiennal. Kanske kan vi omforma detta och göra det till ett årligt bidrag och inte hänga upp det kring hur mycket pengar vi har över år från år.

Minst en miljon extra alltså varje år till kulturnämnden?

– En miljon mer, det hoppas jag. Det är min ambition, men vi har inte förhandlat om budgeten än.

Kulturen brukar hamna i strykklass, det har den inte gjort i Borås, menar Hjalmarsson. Och lägger man till regionens kultursatsningar – ja då är han rätt nöjd.

Annons

Hur resonerar du kring privata pengar i kulturen? Mer eller mindre?

– Vi ska inte bli beroende av sponsring. Grunden måste läggas med skattefinansiering. Det är grädde på moset som kommer från sponsring. Vi kommer inte att sluta köpa skulpturer om inte näringslivet ställer upp, men det blir inte lika många eller av samma kvalitet.

Nyligen avslutades festivazlen Close to Home. Den gick inte så bra, publikt, men om man tycker att den är bra för Borås som stad – kan man tänka sig att skattefinansiera en sådan festival?

Är ni beredda att punga ut med tre miljoner?

– Nej. Men däremot stöd i marknadsföring, sponsra hyror och liknande, men absolut inte lägga upp tre miljoner och betala alltihop.

Men ni lägger betydligt fler miljoner på stadsteatern, för att säkerställa att det spelas teater i stan. Vad är skillnaden?

– Nja? skillnaden är väl? det är en verksamhet som inte kan klara sig med egna medel och vi tycker det är viktigt att ha en kvalitativ kulturverksamhet i staden.

Men visst, det är en ständig fråga, vad är kvalitet, vad ska vi betala? Jag kan i så fall tänka mig att lägga mer pengar på den lokala festivalen på Byttorp.

En procentsmålet? (En procent av byggkostnaden ska gå till utsmyckning).

– Vi ska bygga ett energikombinat för 2,5 miljarder? då blir det mycket konst. Nej, vi vill hellre att man räknar in en fast summa i byggkostnaden varje gång man gör ett nybygge.

Majoriteten vill...

Räkna in en summa till utsmyckning redan i projekteringen vid nybygge.

Satsa mer på kultur utanför stadskärnan.

Fortsätta satnsing på skulpturstaden.

Satsa på nya lokaler till kulturskolan (om FP får bestämma).

Krister Persson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons