Annons

Miljoner miljarder myror kan inte vara fel

Fantastiska fakta myllrar fram i färgglad debutbok av Johan Brosow. Urban Jarvid har läst.
Bokrecension • Publicerad 12 mars 2022
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Johan Brosow tar med läsaren till myrornas värld.
Johan Brosow tar med läsaren till myrornas värld.Foto: Caroline Aflalo
Faktabok, från 3 år

Myror

Text och illustrationer: Johan Brosow

Förlag: Bonnier Carlsen

Barn behöver förstå sin närmaste omvärld och genom åren har det därför kommit en rad böcker om till synes odramatiska organismer som blommor och insekter.

På senare tid har faktaböcker för vuxna fått ett uppsving. Dessa har gärna handlat om någon del av naturen såsom ålar, svampar eller just insekter, och varit en spektakulär påminnelse om att vi människor inte är så dominerande och allvetande som vi tror.

Annons

I Johan Brosows första bok möts dessa båda genrer på ett utmärkt sätt. Det visar sig att det inte finns något som helst odramatiskt med myror. Till att börja med finns det minst en miljon gånger fler av dem än det finns av oss. De finns i princip överallt och kröp omkring på jorden redan på dinosauriernas tid.

”Boken är full av fantastiska fakta. Från dinosaurierna tas vi till Amazonas trädkronor för att till slut landa i gummistövlar i vår närmsta skogsbacke.”

Boken är full av fantastiska fakta. Från dinosaurierna tas vi till Amazonas trädkronor för att till slut landa i gummistövlar i vår närmsta skogsbacke.

Brosow har själv fyllt boken med myllrande, färgsprakande illustrationer. Inte ett bildbanksfotografi så långt ögat når.

I avslutningen beklagar han att många fakta inte fått plats. Det jag själv saknar mest är detta med vingarna. Att vissa (vilka?) myror har vingar fladdrar bara förbi som hastigast på sidan om drönarna och drottningen. Att myrdrottningen biter av sina egna vingar efter parningen har alltid fascinerat mig. Kanske hade det varit viktigare att ha med i boken än pistolmyran?

Men detta är en liten anmärkning. Johan Brosow har åstadkommit en utmärkt faktabilderbok som kommer leda till många upptäckter, såväl i läshörnan som ute i skogen.

Johan Brosow, "Myror"
Johan Brosow, "Myror"
Urban JarvidSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons