Annons

Migrationsverket: "Inte svart eller vitt"

Ny rättspraxis efter en dom i EU-domstolen fick Migrationsverket att ge Liza Alexandrova-Zorina uppehållstillstånd i två år. Medierapporteringen gjorde att myndighetens experter fick upp ögonen för fallet.
Kultur • Publicerad 5 december 2022
Carl Bexelius, Migrationsverkets rättschef, framhåller att lagstiftningen på migrationsområdet blivit väldigt komplex. Pressbild.
Carl Bexelius, Migrationsverkets rättschef, framhåller att lagstiftningen på migrationsområdet blivit väldigt komplex. Pressbild.Foto: Björn Bjarnesjö

Men inte heller denna nya praxis innebär att bedömningen är enkel, enligt Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius.

– Det här är inte svart eller vitt, det finns fortfarande ett bedömningsutrymme. Det är inte så att det kommer ett avgörande från EU-domstolen som plötsligt ändrar allting, säger han till TT.

Annons

Enligt den svenska utlänningslagen ska den som ansöker om uppehållstillstånd som anhörig göra det i hemlandet och lämna landet först efter att tillståndet är beviljat. Men en dom i EU-domstolen från i maj gör att personer med barn i Sverige med svenskt medborgarskap i vissa fall får ökade möjligheter att få uppehållstillstånd, även om man redan lämnat hemlandet.

Politiska låsningar

Medan arbetet med EU:s gemensamma asyl- och migrationspakt går trögt på grund av politiska låsningar har EU-domstolen genom sina domar levererat ny praxis som förtydligar innebörden av de rättigheter som följer med medborgarskapet i EU, framhåller Carl Bexelius. Migrationsverket har haft flera liknande fall där man från centralt håll försökt ge vägledning, berättar han.

– Vi har experter som följer EU-domstolens utveckling, det försöker ju alla våra beslutsfattare göra också, men – och det är väl en del i detta – att migrationslagstiftningen har blivit så komplex. Vi har praxis från EU som växer fram, och inte minst vår nationella lagstiftning där migrationsområdet i väldigt hög grad är politiserat.

Viktig roll

TT: Just i det här fallet kan man ju säga att hon fick hjälp av den mediala uppmärksamheten?

– Det här är väl en viktig roll som jag tänker att massmedier har men uppmärksamheten i sig är inte grund för tillståndet, säger Carl Bexelius.

– Det var genom att det här fallet blev uppmärksammat som våra experter på rättsavdelningen fick information och kunde återkoppla till prövningsenheten och säga att här finns det EU-domstolspraxis. Men som sagt, den är inte svart eller vitt. När vår prövningsenhet fick information om det såg man att det här faktiskt fanns förutsättningar att bevilja tillstånd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons