Annons

Michael Manns drömfilm tävlar i Venedig

I nästan 30 år har Michael Mann velat göra en film om Enzo Ferrari.
Under åren som gått har han gjort filmer som "Heat", "Collateral" och "Insider" – och dessutom skrivit bästsäljaren "Heat 2". Nu är väntan över – "Ferrari" är uttagen till tävlan i Venedig.
Film • Publicerad 31 augusti 2023
Michael Mann är i Venedig för att tävla med sin film "Ferrari", om racingpionjären Enzo Ferrari.
Michael Mann är i Venedig för att tävla med sin film "Ferrari", om racingpionjären Enzo Ferrari.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

När Michael Mann möter pressen på filmfestivalen i Venedig lägger han ut texten om Enzo Ferrari, racerföraren som grundade bilfirman Ferrari.

– Berättelsen om Ferrari är så djupt mänsklig, han hade så många oppositionella sidor, det är melodramatiskt och intensivt, säger Mann.

Annons

Med sig på presskonferensen har Mann sin huvudrollsinnehavare Adam Driver, en av få så kallade A-listestjärnor som kommit hit i år. De flesta av Drivers kollegor har stoppats på grund av skådespelarstrejken i Hollywood. Men "Ferrari" räknas som en independentfilm, och därför får Adam Driver och hans medspelare Patrick Dempsey ge intervjuer i Venedig.

– Att vi har kommit hit med vår film är en följd av de regler som (fackförbundet, red:s anmärkning) SAG satt upp, vilket möjliggör att independentfilmer kan göras och marknadsföras, och det är ett sätt att få blödningen att upphöra lite grann.

Filmen utspelas under 1957, varför just då?

– Det fanns många konflikter runt honom det året. Hans son hade avlidit, firman var nära konkurs, hans äktenskap höll på att gå sönder. Och allt som hände honom är universellt. Sorg, förlust, medlidande, allt lånar sig till melodrama.

Det vimlar av Ferrari-bilar i filmen, men de som finns med i racingscenerna är byggda för filmen.

– Jag fick knappt röra de riktiga bilarna. De litade inte på mig. Men de bilar vi gjorde var perfekta modeller, säger Adam Driver.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons