Annons

Människan återförenas med sina likar i stilren dans

Den individuella avvikelsen fronderar mot den reglerade kollektivismen. Peter Grönborg har sett en minnesvärd och stramt balanserad dansföreställning.
dansrecension • Publicerad 3 april 2019
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.

In store

Dans

Gästspel: Borås Stadsteater, Stora scenen

Koreografi / dans: Amanda Arin, Pauline Eddeborn, Jonna Hökengren, Maja Andersson, Malin Wikner

Delvis musik: Feyona Naluzzi Thylander (Pheeyownah)

Musikeditering: Feyona Naluzzi Thylander, Amanda Arin, Mario Perez Amigo, Alvaro Aguilera

Ljus: Tobias Hallgren

Kostym: Agnes Varhelyi

Publik: Ca 70

Inte en färgklick på 55 minuter. Förutom under några sekvenser då scenen belyses av ett varmt, gult sken. Danskollektivet L.A.C:s föreställning ”In store” gestaltas i en svartvit värld, dominerad av grått.

Det är mycket stilrent och vackert alltsammans men envetna rytmer pumpar på med en frenesi som stundtals gör att självaste pulsen tappar bort sig. Ryckigheten skulle kunna symbolisera den individuella avvikelsen, som kontrast till och frondering mot den reglerade kollektivism som är den bärande, existentiella grundförutsättning som de fem kvinnliga dansarna manar fram.

Annons

De ger ett piggt och humoristiskt intryck, trots återhållsamheten under den nästan reserverade drillen. Under många rörelser döljer sig en subversiv ansats, som plötsligt kan poppa upp och störa gruppens samfällda stråk.

”Den artistiska esprin firar också triumfer mot slutet, när individerna återförenas i ett kollektiv som lever ett till synes mer lösgjort liv”

Någon romantisering av individualism handlar det dock inte om. Exempel på när den enskilde slår in på enslighetens väg ger tvärtom ett mycket plågsamt intryck. Dessa scener hör till föreställningens starkaste och mest minnesvärda.

Den artistiska esprin firar också triumfer mot slutet, när individerna återförenas i ett kollektiv som lever ett till synes mer lösgjort liv. Efter det fruktlösa frihetssökandet i periferin, återförenas den sökande människan med sina likar, i ett vagt formulerat vi.

”In store” är en stramt sammanhållen föreställning, som fint balanserar de krafter som flödar in genom sprickorna.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons