Annons

Magda Gad kritiserar SVT-intervju

Journalisten Magda Gad är kritisk mot frågor som ställts till henne i en SVT-intervju.
SVT tillbakavisar kritiken och tycker att Gad borde ha "större acceptans för prövande frågor".
Tv • Publicerad 5 december 2021
Journalisten Magda Gad tycker att hennes medverkan i "Min sanning" avslöjade mer om intervjuaren än om henne själv. Arkivbild.
Journalisten Magda Gad tycker att hennes medverkan i "Min sanning" avslöjade mer om intervjuaren än om henne själv. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

"Jag är med i SVT:s 'Min sanning' idag. En titel som borde ändras, då jag aldrig fick chansen att berätta om mitt liv och det som faktiskt driver mig. Det blev ett lustigt resultat av det hela: Samtalet avslöjar mycket mer om Anna Hedenmo än om mig. Som om jag intervjuade henne", skriver Magda Gad på Twitter.

I intervjun tar Anna Hedenmo upp faktumet att Magda Gad inte har några barn och frågar om det är ett val. På Twitter skriver Magda Gad:

Annons

"En fråga som fick mig att känna att jag satt i något dammigt gammalt rum på 1980-talet. Att en programledare på SVT inte har hängt med i utvecklingen och synen på könsroller år 2021 är förvånande.

Sexuell läggning

En fråga som enligt Magda Gad blivit bortklippt ur programmet handlar om hennes sexuella läggning.

"Anna Hedenmo frågade mig också hur jag definierar mig sexuellt. Som tur var har någon klokare människa på SVT klippt bort den frågan. Men att den ställdes borde leda till en intern diskussion inom SVT om vad som görs med skattebetalarnas pengar", skriver hon på Twitter.

Den uppgiften förnekas av Carin Ahlqvist, projektledare på samhällsavdelningen på SVT, som i ett mejl till TT skriver:

"Denna fråga har aldrig ställts. Vi ställde frågor om Magda Gads tid som reporter på tidningen QX. Hon berättade då att den här perioden var betydelsefull för henne eftersom hon tyckte att detta var viktiga frågor att bevaka under den här tiden i Sverige. Och att hon lärde sig mycket om människor i utsatta positioner, som hon har tagit med sig i sitt fortsatta arbete som reporter. Men någon fråga om sexuell läggning hos vår gäst har inte ställts."

SVT: "Förvånade"

Carin Ahlqvist säger vidare:

"Vi är uppriktigt sagt förvånade över att en så rutinerad och prisbelönt journalist som Magda Gad inte har större acceptans för prövande frågor. I programmet får hon stort utrymme att berätta vad som driver henne, hur hon agerar och reflekterar i svåra situationer. Detta sammantaget gör att vi tycker att intervjun med Magda Gad blev otroligt intressant. Att Magda Gad själv inte tycker det kan vi bara beklaga."

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons