Annons

Live Nation köper anrika Göta Lejon

Den klassiska Stockholmsscenen Göta Lejon får nya ägare i form av konsertarrangören Live Nation – som efter pandemiåren vill trygga återväxten inom scenkonstbranschen.
Scen • Publicerad 11 januari 2023
Den klassiska Stockholmsscenen Göta Lejons entré pryds av ett kopparlejon av konstnären Einar Forseth.Foto: Caisa Rasmussen / TT
På bilden My Blomgren, kreativ producent, Mattias Behrer, vd Live Nation och Thomas Johansson, nordisk styrelseordförande, på plats på Göta Lejon.Foto: Caisa Rasmussen / TT
På bilden My Blomgren, kreativ producent, Mattias Behrer, vd Live Nation och Thomas Johansson, nordisk styrelseordförande, på plats på Göta Lejon.Foto: Caisa Rasmussen / TT

Göta Lejon har alltsedan institutionen 1928 slog upp portarna på Götgatan haft en självklar plats i Stockholms scenkonstvärld. Från början användes lokalen som biograf – men under åren har Göta Lejon framförallt gjort sig känd för sina många musikaluppsättningar.

Den anrika privatteatern har nu köpts av konsertarrangören Live Nation Sverige – som har storskaliga planer vad gäller byggnadens framtid, enligt vd:n Mattias Behrer.

Annons

– Vi kommer att både renovera lokalen och utveckla programmet, så att det blir en dynamisk blandning av konserter, musikaler, teateruppsättningar och andra evenemang. Dessutom ingår det i Live Nations strategi att driva egna spelställen – vi driver redan runt 300 ställen globalt – så det här är också en naturlig utveckling för oss, säger han och fortsätter:

– Och Göta Lejon kommer att vara fortsatt öppet även för andra artister, producenter och arrangörer – det är väldigt viktigt för oss.

Hänsynsfull renovering

Sedan Göta Lejon invigdes för nära 100 år sedan har publiken kunnat uppleva en lång rad teater- och musikaluppsättningar – men även rockkonserter – från teaterns salong. Bland annat satte Hasse och Tage 1976 upp sin numera klassiska föreställning "Svea Hund" på teaterns scen – där även rockartister som Metallica, AC/DC och Patti Smith har spelat.

I maj stänger byggnaden för att få en rejäl ansiktslyftning och slå upp portarna i början av 2024. Att renovera en så anrik institution innebär också vissa förpliktelser, enligt Mattias Behrer.

– Tillsammans med vårt team kommer vi att se till att renoveringen sker hänsynsfullt och fokus ligger framförallt på salongen, där vi behöver en lösning för att kunna ha både stående och sittande publik. I dag är det sittande publik i hela salongen, men vi vill hitta en mer flexibel lösning så att den kan rymma alltifrån rockklubb till mer klassiska teaterföreställningar, säger han och fortsätter:

– Och lokalerna har ju nästan 100 år på nacken – så det är en hel del som behöver fräschas till.

"Tryggar återväxten"

Scenkonstbranschen är en av de sektorer i samhället som drabbades hårdast under pandemin, men efter att restriktionerna i början av året lyftes är tongångarna inom industrin försiktigt positiva. Ett problem är dock de avhopp som skett under pandemiåren – och enligt Mattias Behrer är en av dagens stora utmaningar att trygga återväxten inom industrin.

– Hela branschen har haft ett elände under två års tid, och vi måste se till att det sker en återväxt inom alla de kompetenser som är så viktiga i det här ekosystemet, så att även unga människor vågar ge sig in i liveindustrin. Det är en jätteviktig uppgift för hela branschen – och då blir Göta Lejon en plats där denna återväxt kan ske och där man kan utveckla nya talanger som vill jobba med liveföreställningar, säger han och fortsätter:

– Vi är optimistiska vad gäller framtiden – och jag tror att det bland publiken finns ett uppdämt behov från pandemiåren av att återigen mötas och uppleva saker.

Fakta: Live Nation köper Göta Lejon.

Göta Lejon öppnade 1928 på Götgatan på Södermalm i Stockholm.

Lokalen användes först som biograf, men har under åren framförallt gjort sig känd för sina många musikaluppsättningar, däribland "Jesus Christ Superstar" 1985 och "Sound of music" 1995.

Hasse och Tage satte här upp föreställningarna "Svea Hund" 1975 och "Fröken Fleggmans mustasch" 1982.

Konsertarrangören Live Nation, som köper Göta Lejon, är Sveriges största arrangör av konserter och evenemang.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons