Annons

Lista: Fem snackisar från No Limit

Penisbråk och hyllningar i New York. Här är fem händelser vi minns från street art-festivalen No limit.
Konst • Publicerad 11 september 2020 • Uppdaterad 11 januari 2023

Kulturministern klippte bandet

• September 2014 invigs första upplagan av No Limit i Borås av dåvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth. Debatten hade då pågått i många år i Borås för och emot lagliga graffitiväggar och om graffiti är konst eller olagligt klotter. och festivalen blev en lyckad testballong. Det blev lite grand som med Pinocchiodebatten några år tidigare – kritiken tystnade.

Carolina Falkholt målade en uppmärksammad mural vid Riksväg 40.
Carolina Falkholt målade en uppmärksammad mural vid Riksväg 40.Foto: Lars-Åke Green

Vad är det som står på väggen?

• Största snackisen från No Limit 2014 var frågan om vad Carolina Falkholt egentligen målade på en av husfasaderna som vetter mot Riksväg 40. Hon samsades med en reklamskylt för Sverigedemokraterna på samma vägg och resultatet blev vad som kan tolkas som en stiliserad penis som riktades mot den aktuella skylten. Den politiska reklamen är sedan länge borta men Falkholts målning är kvar. Kära betraktare, döm själva vad den föreställer.

Huffington Post 2014. Tidningen har också skrivit om alla följande upplagor av No Limit.
Huffington Post 2014. Tidningen har också skrivit om alla följande upplagor av No Limit.

Världens största skriver om ”lilla Borås”

Annons

• No Limit under dess konstnärlige ledare, graffitikonstnären Shai Dahan, lät 2014 även höra om sig utanför landets gränser. Huffington Post, som då var världens största nättidning (med 86 miljoner läsare) skrev om vad som pågick i ”den lilla staden Borås” där man inte behandlade street art så styvmoderligt som i USA.

Konstnären DalEast fick förnyat uppdrag att måla på högskoleväggen, efter att hans stora fågelmålning fick tas bort för några år sedan när väggen skulle renoveras.
Konstnären DalEast fick förnyat uppdrag att måla på högskoleväggen, efter att hans stora fågelmålning fick tas bort för några år sedan när väggen skulle renoveras.Foto: Frida Winter

Jättefågeln som försvann och återuppstod

• En av de mest iögonfallande muralerna från No Limit 2015 var Daleasts stora fågel på Högskolans vägg mittemot Textile Fashion Center. Den målades över 2020 i samband med att väggen skulle renoveras, vilket väckte reaktioner och kritik från flera håll i Borås. 2022 återvände konstnären för att måla en ny, uppdaterad fågel på väggen.

Anonymouse musbutiker i Borås.
Anonymouse musbutiker i Borås.Foto: Anton Hedberg

Mössens bidrag till festivalen

• En stor snackis under street artfestivalen 2017 blev det då glödheta anonyma konstnärskollektivet Anonymouse som öppnade två musbutiker på Sparregatan. De lockade många unga och gamla, men den ena av installationerna – en bensinmack – blev tyvärr vandaliserad bara några dagar efter att den sattes upp.

Niclas SennertegSkicka e-post
Elin ThornbergSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons