Annons

"Lilla Aktuellt" prisas på källkritikens dag

Nyhetsprogrammet "Lilla Aktuellt" och professor Thomas Nygren har tilldelats "Det gyllene förstoringsglaset" för sitt arbete med att öka kunskapen hos barn och unga och i skolan.
Nöje • Publicerad 13 mars 2022
Nyhetsprogrammet "Lilla Aktuellt" vänder sig till barn och unga och prisas nu för att med "trygg hand och fast blick vägleder" i svåra tider, enligt juryns motivering. Arkivbild.
Nyhetsprogrammet "Lilla Aktuellt" vänder sig till barn och unga och prisas nu för att med "trygg hand och fast blick vägleder" i svåra tider, enligt juryns motivering. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

På Källkritikens dag, under söndagen, delar Internetstiftelsen och Källkritikbyrån ut utmärkelsen "Det gyllene förstoringsglaset", till personer, initiativ eller organisationer som gjort insatser för källkritik och kritiskt tänkande på nätet.

"Trygg hand"

I år gick priset till nyhetsprogrammet "Lilla Aktuellt", som sänds sedan 1993 för barn och unga. Juryn skriver i sin motivering att programmet med "trygg hand och fast blick vägleder" i svåra tider och att "Lilla Aktuellt" inte bara ger kunskap utan också verktyg för att förstå och ifrågasätta.

Annons

Den andre mottagaren är Thomas Nygren, professor vid Uppsala universitet och forskningsledare för ett projekt om trovärdighet i ungas nyhetsflöden och digital källkritik. Han är också expert i EU-kommissionens arbetsgrupp för digital litteracitet mot desinformation. I motiveringen skriver juryn att han arbetar för att "synliggöra, kartlägga och förbättra skolans arbete med källkritik för barn och unga i hela Sverige".

Tredje hederspriset delades ut

Dessutom tilldelades Ulla Carlsson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet, hederspris för sitt arbete för att "stärka alla medborgares medie- och informationskunskap". '

Priset "Det gyllene förstoringsglaset" instiftades 2017 och delas ut i kategorierna skola och allmänhet. Hederspriset delas ut för tredje gången i år.

Juryn består av Åsa Larsson och Jack Werner på Källkritikbyrån samt Kristina Alexanderson och Björn Appelgren på Internetstiftelsen. Prisutdelningen sker vid Internetstiftelsens digitala källkritikevenemang måndag 14 mars.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons